PROFESORUL DE NUTRITIE: Dieta vegetariana, nerecomandata copiilor
- Adam Popescu
- 17 aprilie 2007, 03:00
Va raspunde Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Irina, 27 ani: Am tinut tot postul Pastelui si as vrea sa continui cu dieta vegetariana. Cu ce alimente pot substitui elementele nutritive din carne ca sa nu-mi fie totusi, pe termen lung, afectata sanatatea? Ar fi indicat sa maresc numarul meselor pe zi?Sunt mai multe tipuri de vegetarieni: lacto-vegetarienii (consuma si lapte), ovo-vegetarienii (mananca oua), ovo-lacto-vegetarienii si veganii (nu mananca lapte, carne si oua). Iti recomand o dieta preponderent vegetala.
Astfel, pe langa legume si fructe ti-as recomanda surse de proteina vegetala precum soia, mazare, fasole, macinis integral sau hrisca. In plus, ar mai fi indicate si ouale proaspete, doua-trei pe saptamana. Ar fi bine sa consumi si carne proaspata de peste, crap si pastrav, de doua ori pe saptamana. In plus, mai poti consuma si sardine in conserva, dar de calitate superioara.
Sardinele au proteine si calciu cu vitamina D. Femeile, mai mult decat barbatii, au nevoie de calciu deoarece sunt supuse aparitiei osteoporozei.
In cazul in care consumi mai multe legume sau fructe proaspete la masa, poti manca pana la satietate deoarece acestea nu ingrasa. Celor care tin un regim preponderent vegetal in combinatie cu lapte, oua si peste le-as recomanda sa se ridice de la masa cu o vaga senzatie de foame.
Stilul de viata vegetarian este indicat dupa adolescenta, varsta minima fiind de 20 de ani. Pentru ca sunt in perioada de crestere, copiii si adolescentii au nevoie de grasimi ca sa se dezvolte.
In plus, cand hotaram sa avem un asemenea stil de viata ar trebui s-o facem treptat. Daca eliminam total din alimentatie ouale, pestele, lactatele, pe termen lung ar putea aparea anemie, probleme legate de calciu si altele mult mai grave.