PLAGIATUL Corinei Dumitrescu. Prezentăm PRIMA DOVADĂ: detaliul care dezvăluie măsura imposturii

PLAGIATUL Corinei Dumitrescu. Prezentăm PRIMA DOVADĂ: detaliul care dezvăluie măsura imposturii

Zeci de pasaje din studiul profesorului Octavian Manolache au fost copiate în cartea lor de soții Cristian și Corina Dumitrescu. Vă prezentăm un exemplu cum cei doi au preluat inclusiv informații greșite, fără să le verifice. Cum încearcă să scape „doamna de la Standford” de acuzația de plagiat: și-a lăsat soțul să preia toată vina asupra lui.

UPDATE: Profesorul Octavian Manolache a realizat în 1999 un studiu aprofundat privind Dreptul comunitar și politicile comunitare. A cercetat și tradus zeci de mii de acte normative din limbile engleză și franceză și apoi le-a redat într-o lucrare complexă în care sunt menționate toate sursele de informare. Aceasta a fost munca de cercetare a unui profesor premiat de Academia română pentru una dintre lucrările sale, ilustru anonim al intelectualității de vârf românești.

Ce-au făcut soții Cristian și Corina Dumitrescu, primul - parlamentar PSD din 1992, ea - rector al unei universități private și nominalizată la funcția de ministru al Educației: au preluat pasaje întregi din cartea profesorului Manolache fără să piardă mii de ore în biblioteci pentru a verifica sursele primare. Mai mult, în studiul lor, cei doi coautori nu citează în nicio notă de subsol sau bibliografică lucrarea profesorului Octavian Manolache. Astfel, își însușesc sutele de ore de muncă ale acestuia, timpul petrecut în biblioteci și efortul de a traduce documentele originale.

Cum minciuna are picioare scurte, Corina și Cristian Dumitrescu s-au dat de gol printr-un detaliu pe care cei doi nu l-au anticipat pentru că nu făcuseră munca de cercetare: în lucrarea lor au păstrat numerele articolelor legislative invocate în opera sa de Octavian Manolache deși între timp acestea fuseseră modificate prin Tratatul de la Amsterdam, din 1999.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cristian și Corina Dumitrescu, dacă ar fi mers în biblioteci, ar fi descoperit noua numerotare al articolelor din legislația europeană și le-ar fi menționat corect în cartea lor, scrisă în 2002. Dar ei au preluat integral informațiile din cartea lui Octavian Manolache, neștiind schimbările ce interveniseră între timp.

Iată un exemplu lămuritor:

Din facsimilul de mai sus, se observă în lucrarea originală, aparținând profesorului Octavian Manolache, menționarea Regulamentului 1765/1982 al Consiliului Europei. În copia soților Cristian și Corina Dumitrescu, informația este preluată pe nemestecate, deși numerotarea regulametelor fusese modificată. „Mi-am recunoscut zeci de pasaje copiate de cei doi. Informațiile mele sunt parafraze dar mi-am recunoscut ideile și logica înșiruirii acestora”, a precizat conf. dr. Octavian Manolache.

ULTIMA ORĂ: La mai puțin de două ore de la difuzarea informației că sentința în dosarul de plagiat nu este irevocabilă, informația prezentată în exclusivitate în ediția on-line a Evenimentului zilei, Corina Dumitrescu a recunoscut acest lucru la RTV. În urma conferinței de presă de la ora 12.00, în care aceasta susținea că are sentință definitivă care o disculpă în procesul plagiatului, profesorul Manolache a făcut-o mincinoasă, precizând că mai are căi de atac la această decizie. În această situație, cea nominalizată la funcția de ministru al Educației, a fost nevoită să admită că a mințit prin omisiune.

Conferința de presă a Corinei Dumitrescu Corina Dumitrescu a spus, în cadrul conferinței de presă de la sediul USL, că are o hotărâre definitivă, care arată că nu e parte în procesul de plagiat. ”Ea este în continuare în proces cu mine. E o mincinoasă. Eu am contestat hotărârea de disjungere a Tribunalului București, Curtea de Apel a respins contestația mea, iar hotărârea e în curs de redactare de două luni. Când mi se va comunica decizia, voi face recurs la Înalta Curte”, spune profesorul. Disjungerea, contestată În urmă cu șase ani, Octavian Manolache i-a dat în judecată pe soții Dumitrescu pentru plagiat, ei fiind autorii unei lucrări în care sunt reproduse aproape integral pasaje din una dintre cărțile profesorului, apărută în 1999. Ulterior, Corina Dumitrescu s-a dezis de pasajele incriminate, depunând la dosar o declarație prin care spune că nu sunt opera ei. Această disjungere a fost contestată de profesor, dat fiind faptul că în cartea soților Dumitrescu nu se precizează nicăieri că anumite capitole ar fi fost concepute individual. ”Publicul receptează cartea ca fiind comună, nu rezultă de nicăieri vreo intenție sau vreo materializare de dorință de a stabili părțile din lucrare la care ar fi autorii ar fi lucrat în mod individual”, mai spune profesorul.