Profesorul Astărăstoae, replică DURĂ în cazul protestatarului DECEDAT: „ Nu trebuie că din motive ideologice să pervertim realitatea”
- Petrisor Cana
- 22 august 2018, 00:40
Vasile Astărăstoae, fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, medic legist renumit, a dat o replica usturătoare celor care susțin că protestatarul Ilie Gâzea ar fi murit, după 9 zile, din cauza gazelor inhalate în Piața Victoriei, pe 10 august. Profesorul i-a răspuns, într-o postare pe Facebook, Elenei Copaciu, doctorița care susține, în ciuda explicaților experților, că este o legătură între substanțele iritant-lacrimogene folosite de jandarmi și moartea teleormăneanului.
Profesorul Vasile Astărăstoae, fostul președinte a Colegiului Medicilor și rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a reacționat față de cei care susțin că Ilie Gâzea, bărbatul de 68 de ani, din județul Teleorman ar fi murit,după nouă zile, din cauza gazelor folosite de jandarmi în Victoriei.
Așa cum a arătat și EVZ, cetățeanul a decedat, în dată de 19 august 2018, în urmă unui stop cardio-respirator, precum a informat public SJU-Alexandria. „Cauza acestui deces a fost prezentată de propagandă tefelistă că fiind intoxicația cu gazele lacrimogene la care Gâzea Ilie a fost expus în timpul mitingului din 10 august, din Piața Victoriei. Doctorii de la SJU-Alexandria, sub rezervă rezultatelor examenului anatomo-patologic, spun însă cu totul altceva. Antecedentele personale patologice ale decedatului indică suferințe complexe în măsură, fiecare în parte, să-i pună viața în pericol”, explicat jurnalistul Mirel Curea.
În acest context, Lucian Duță, fost șef al CNAS, a postat un mesaj pe pagina sa de socializare: „Abia aștept să văd un medic practicant (nu dintre cei care practică medicină orală) că-și asumă că poți să mori după o săptămâna de la inhalarea gazelor din Piață Victoriei, care vezi doamne au produs sângerări digestive! Îmi este greață de Gașcă de propagandă mincinoasă care încearcă să darăme un Guvern bucurându-se de moartea unui om nevinovat! Așa cum au mai făcut-o și la Colectiv! Și asta numai pt a se cocoța niște psihopați incompetenți pe niște scaune de slugi!”. Reacția profesorului Astărăstoae nu s-a lăsat așteptată: „Nu cred că există un medic care să susțină o astfel de aberație”. „Asociația medicilor tfl-ișți vă contrazice”, a replicat Cătălin Nițu. Vasile Astărăstoae i-a răspuns: „Întrebarea era adresată medicilor practicanți nu politrucilor”.
A urmat un dialog halucinant între Elena Copaciu, fosta șefă ATI a Spitalului Clinic Universitar care susține, cu tărie, mai ales pe Facebook, teza conform căreia teleormăneanul a murit din cauza gazelor și cei doi, Duță și Astărăstoae.
Elena Copaciu: „Domnule profesor, nu cunosc rezultatul necropsiei medico legale în acest caz, care este doar un act în cadrul expertizei medico-legale, dar teoretic există posibilitatea unei corelații de factori tanatogeneratori în acest caz care să includă și expunerea la gaze. Nu comentez mai mult și nu intru în dispută cu dvs, mai ales pentru că, în cei 12 ani cât am fost la conducerea comisiei ATI a CMR sau ca expert solicitat de Comisia Superioară INML am analizat în specialitate și spețe în care erați implicat. Vă doresc toate cele bune. Știu că dorim cu toții adevărul medical”.
Vasile Astărăstoae: „Elena Copaciu, vă garantez că nu poate fi realizată nici o legătură de cauzalitate între expunerea la gaze și cauza decesului. Nici măcar că o cauza concuratoare sau condiție. Nu trebuie că din motive ideologice să pervertim realitatea. Iar spețe în care am fost implicat nu le cunosc și nu aveați competență să le analizați ținând cont de funcție și specialitate. Sunt medic primar medicină legală și anatomie patologică și în Comisia Superioară de medicină legală am văzut și eu opinii ale experților care au fost infirmate. Există o criteriologie și epistemologie medico-legală pe care experțîi solicitați nu se obosesc să o cunoască. De aceea există specialitatea -medicină legală. Va doresc și eu toate cele bune”.
Lucian Duță: „Elena Copaciu am avut multe divergente cu domnul profesor! Îmi este greu să mai comentez poziția ta!”
Elena Copaciu: „Lucian, nu ai fost acolo, dar comentezi despre ce crezi că a fost! nu a fost un simplu exercițiu de poligon militar te asigur( am avut pe vremuri această experiență, fiindcă un fel de armata era obligatorie); poate că vom află ce a fost. Eu personal am resimțit episodul de gazare de la 21.43 că pe altceva decât gaz lacrimogen, ci un gaz sever iritant pt cai aeriene, cu cefalee și constricție toracică multe zile după. Doar că am făcut decontaminare by the book cum am ajuns acasă. Gazele acelea nu au fost folosite conform recomandărilor( o spun cu toată responsabilitatea) și e nevoie de toată fermitatea comunitățîi medicale pentru că să nu mai permitem pe viitor să fie folosite în mod neadecvat. De aceea insist să întru în astfel de discuții”.
Intervine Anca Andrei: „Mi se pare total razna. Au căutat mult „mortul”. Incredibil unde s-a ajuns!”.
Lucian Duță: „Se pare că Cristoiu a avut dreptate! Veți vedea cauzele reale ale morții abia când va există un document ștampilat și parafat de un medic! Și abia atunci vom află un fel de adevăr, spus de medici! Dar care nu va conta! Important e ce spun propagandistii psihopați!”. (…) Elena ești unul dintre cei mai buni medici pe care îi cunosc! Nu valida minciunile propagandistice, pt că într-o zi vei regreta! Știi bine că omul ăla n-a murit de la gaze! Și chiar dacă am putea specula că ar putea fi cauza indirectă, nu cred că are rost să ne discredităm că medici!”.