Profesorii slab pregătiţi, ameninţaţi cu şomajul

Profesorii slab pregătiţi, ameninţaţi cu şomajul

Într-o decalaraţie de presă susţinută, în această seară, la postul naţional de radio, preşedintele Traian Băsescu a anunţat că numărul de materii şi de ore la clasă pentru elevii de liceu va fi micşorat, fapt care va atrage după sine şi reducerea numărului de profesori, care vor deveni şomeri. Şeful statului a adăugat că măsura îi va afecta cu precădere pe dascălii slab pregătiţi, subliniind că "avem o calitate îndoielnică a unui procentaj important de cadre didactice".

Potrivit preşedintelui, numărul de ore şi de materii pentru unele clase de liceu sunt "prea mult", acesta apreciind că o mare parte dintre cele predate la clasă reprezintă o "inutilitate". În acest sens, Băsescu a afirmat că se impune o reformă curriculară care să prevadă micşorarea numărului de ore şi de materii, în condiţiile în care, în prezent, la unele licee elevii au şase sau şapte ore de clasă pe zi, iar unii elevi de clasa a IX-a au de învăţat la 16 materii, unii de clasa a X-a 17 materii, iar cei din clasele a XI-a şi a XII-a 13 materii.

Profesor slab, şomaj sigur Întrebat dacă, în condiţiile date, mulţi dintre dascăli vor ajunge şomeri, preşedintele Băsescu a răspuns că păstrarea catedrei depinde de performanţele obţinute de profesor, acesta exemplificând prin numărul tot mai mare de absolvenţi de liceu care comit greşeli grave de scriere.

"Unii merg în şomaj pentru că avem o calitate îndoielnică a unui procentaj important de cadre didactice, care nu au ce căuta să predea şi se vede după performanţele şi nereuşitele în viaţă ale copiilor. Ia vedeţi câţi copii care termină liceul, nu vorbesc de licee importante, scriu cu greşeli de ortografie şi ne lămurim care este calitatea educaţiei", a spus Băsescu. Materie expirată, profesor recalificat

Nici profesorii calificaţi care predau materii ce nu mai sunt cuprinse în curriculum nu scapă de reformă, numai că aceştia au şansa de a se recalifica, în acest scop existând alocate fonduri europene.

Astfel, protrivit preşedintelui, un cadru didactic calificat pe o disciplină care nu se mai predă se poate recalifica şi să predea "IT în prima clasă sau a doua clasă".

În plus, deoarece internetul a devenit o sursă foarte vastă şi la îndemână de cultură generală, şeful statului este de părere că, pe viitor, cultura generală nu va fi asigurată în exclusivitate de şcoală.

În încheiere, Traian Băsescu a asigurat că aceste reforme se vor realiza în timp, nu "peste noapte".

Dascălii ţin greva în stand-by

În urma acordului semnat, astăzi, între liderii celor patru confederaţii sindicale din învăţământ şi reprezentanţii Guvernului, s-a hotărât anularea grevei generale, profesorii obţinând promisiunea că nu vor exista limitări salariale în anul 2009 faţă de anul trecut.

Totuşi, în cazul în care guvernanţii nu respectă vreuna din cele zece prevederi ale acordului, liderii sindicali au anunţat că profesorii vor recurge la grevă.

CITIŢI ŞI:

MÂINE SE DĂ TEZA Bacalaureatul nu mai este unic Profesorii boicotează, lui Băsescu nu-i pasă S-a semnat Pactul pentru educaţie Educaţia a scăpat de moţiune

Ne puteți urmări și pe Google News