După ce s-au bucurat de plata integrală a celui de-al treisprezecelea salariu, cadrele didactice au primit o veste proastă. Începând din acest an ar putea fi privaţi de anumite beneficii, cum ar fi salariul de merit, premiul lunar din suma de 2% din fondul de salarii, sau sporul pentru condiţii grele, periculoase, nocive, penibile. În plus, ajutorul financiar pentru achiziţionarea de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic ar putea fi acordată numai profesorilor de până în 35 de ani. O altă veste, la fel de proastă atât pentru dascăli, cât şi pentru elevi, este că nu le vor mai fi decontate cheltuielile de transport.
Toate aceste măsuri sunt anunţate la aproximativ o lună după ce premierul Emil Boc a declarat, în conferinţa de presă susţinută imediat după adoptarea bugetului:
Decizia de retragere a anumitor sporuri de care beneficiau până acum cadrele didactice, anunţată astăzi de Guvern, a provocat un val de nemulţumiri din partea sindicaliştilor din domeniu, liderii acestora calificând atitudinea Executivului drept "inadmisibilă".
"Lansăm pe această cale un ultim apel la dialog real între federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ şi Guvernul României şi vă solicităm, în regim de urgenţă, o întâlnire cu reprezentanţii noştri, la care să participe, alături de dumneavoastră, ministrul finanţelor publice şi ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale", se arată în scrisoarea deschisă adresată premierului Emil Boc şi semnată de către liderii FSLI, Aurel Cornea, al FSI "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, al FNS "Alma Mater" Răzvan Bobulescu şi de secretarul general al FEN, Constantin Ciosu. "Salariul de merit reprezintă un criteriu de performanţă şi se acordă în baza unui punctaj. Acest drept se acordă pentru 15% din totalul cadrelor didactice", a declarat Cornea, citat de Mediafax, adăugând că, în cazul introducerii acestor prevederi, pierderile salariale pentru personalul din învăţământ ar fi de aproximativ 60%.