Curtea Constituțională a României (CCR) a motivat decizia prin care se arată că acordarea unor stimulente financiare pentru profesori, este neconstituțional.
Profesorii nu mai primesc sporul de Covid -19. CCR a decis că e o favoare nemeritată. Guvernul Orban a atacat la CCR o decizie a Parlamentului, prin care profesorii primeau un bonus financiar pentru pandemia de coronavirus.
La mai bine de o lună de la data deciziei, judecători constituționali au motivat de acest stimulent financiar nu este unul legal.
Pe înțelesul tuturor, judecătorii constituționali spun că profesorii nu se diferă cu nimic de alte categorii sociale, care nu primesc sporul de Covid19.
„Când criteriul în funcţie de care îşi găseşte aplicarea un regim juridic sau altul are caracter obiectiv şi rezonabil, şi nu subiectiv şi arbitrar, fiind constituit de o anumită situaţie prevăzută de ipoteza normei, şi nu de apartenenţa sau de o calitate a persoanei, privitor la care îşi găseşte aplicare, aşadar intuitu personae, nu există temei pentru calificarea reglementării deduse controlului ca fiind discriminatorie, deci contrară normei constituţionale de referinţă", se arată în motivare.
Profesorii nu mai primesc sporul de Covid -19. CCR a decis
Judecătorii de la CCR au ajuns la acest verdict, aplicând celebrul articol 16 din Constituția României. Acest articol se referă la egalitatea în drepturi. În plus, se mai arată că: ”cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”.
Pornind de la acest raționament juridic, CCR a stabilit că ar fi discrimatoriu, dacă profesorii ar primi sporul de Covid19, iar alte categorii socio profesionale, nu.
„Priveşte două ipoteze normative distincte, iar incidenţa uneia sau alteia dintre acestea implică, în mod necesar, sancţiuni de drept constituţional diferite”, se arată în motivare.
Trebuie aplicat principiul egalității
Principiul egalității a fost aplicat și el în această chestiune juridică, complicată de altfel.
„În cauză este aplicabilă această din urmă faţetă a principiului egalităţii consacrat de art.16 din Constituţie.
Astfel, în lipsa unei motivări în sensul arătat, de natură să justifice, în mod obiectiv, cu date concrete, situaţia diferită a categoriei profesionale vizate, măsurile de stimulare acordate de legiuitor constituie un beneficiu/favoare nejustificată, adică un privilegiu prohibit de principiul constituţional al egalităţii în drepturi.
Astfel fiind, Curtea constată că sunt întemeiate criticile autorului sesizării în raport cu prevederile art.16 din Constituţie, cu consecinţa constatării neconstituţionalităţii legii în ansamblul său", se mai arată în decizia CCR.