Un proiect de lege, care a trecut deja de Camera Deputaților, și care va fi votat, în toamnă, de Senat, prevede majorări semnificative la pensiile dascălilor. Acestea ar putea fi calculate în funcție de veniturile din ultimul an de muncă, nu de contribuția la fondul de pensii
Un singur articol are proiectul de Lege privind acordarea unor drepturi specifice personalului didactic din învățământul preuniversitar, dar el schimbă totul.
„Personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control, cu o vechime efectivă de cel puțin 30 de ani în învățământ, beneficiază, la împlinirea vârstei legale de pensionare, de pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni înainte de data pensionării”, arată articolul. În sistemul național, pensia se calculează în funcție de stagiul de cotizare (anii de muncă). Spre exemplu, la un salariu de 2.000 de lei, un dascăl iese acum la pensie cu puțin peste 1.300 de lei. Dacă va fi aprobată pensia specială, atunci el va avea, în mână, 1.600 de lei.
Guvernul nu vrea pensii speciale
Executivul, însă, nu este de acord cu această modificare. Într-un punct de vedere trimis inițiatorilor legii, se arată că adoptarea actui normativ va genera „un tratament discriminatoriu față de ceilalți beneficiari ai sistemului public” și va încălca „principiile generale pe baza cărora funcționează și este organizat sistemul public de pensii, în principal cel al contributivității și cel al egalității”.
„Normal că nu le convine. Dacă nu vor să majoreze toate pensiile odată, hai să le obținem pe rând. Întâi, evident, demnitarii și-au votat primii pensiile speciale. Apoi, dacă nu mă înșel, au votat pentru judecători, primari și consilierii locali. Noi, profesorii, de ce să nu avem pensii speciale?”, ne spune o profesoară de la o școală din centrul Capitalei, care mai are doi ani până la pensie.
Guvernanții atrag atenția că nici acest proiect de pensii speciale nu prevede sursa de finanțare (nici cel pentru pensiile primarilor nu avea așa ceva), că nu se arată cum se acordă acest beneficiu (la cerere, din oficiu, etc.) și care sunt condițiile de suspendare sau încetare a acestei pensii.
Contestate la Curtea Constituțională
Guvernul contestă deja pensiile speciale pentru aleșii locali, pentru că legea nu ar respecta principiul contributivității, iar aplicarea ei ar însemna, doar pentru acest an, o jumătate de miliard de lei. „Pensie specială înseamnă că dai mai mult decât categoria respectivă a contribuit la bugetul de pensii, deci cineva trebuie să suporte acest surplus. Am decis să trimitem din nou acest proiect de lege la Curtea Constituțională. (...) Ele riscă să afecteze însăși consolidarea ideii de pensii și a sistemului public”, a explicat premierul Dacian Cioloș, într-un interviu al Radio România Actualități.