Profesorii, la fel ca elevii: Și la titularizare s-a copiat
- Georgeta Petrovici
- 16 iulie 2015, 00:00
Șanse mici, bătălie mare. Aceasta ar fi scuza pe care doi dascăli din Timiș ar putea s-o emită pentru că au fost prinși copiind. Dar colegi de-ai lor, unii care dau examenul și de 17 ani și tot n-au prins un post, ar avea de ce să le bată obrazul
La fel ca elevii excluși de la Bac și cei doi dascăli din Timiș au fost prinși cu proverbiala mâță în sac, fiind excluși pentru că au încercat să fraudeze examenul. Pedeapsa lor? Anul acesta au pierdut, anul viitor n-au voie să mai dea examen, așa că abia în 2017 mai pot spera să câștige un post stabil în învățământ.
Subiecte grele sau ușoare?
În ceea ce privește greutatea subiectelor, părerile au fost împărțite. Din cei 921 de dascăli care au participat la concurs, în Timiș, s-au retras 108 - din motive personale -, adică au ieșit pentru că nu au știut să rezolve problemele. Cei care au rămas, spun că subiectele au fost destul de grele și că lasă loc unor interpretări subiective din partea corectorilor. La Limba engleză, spre exemplu, faptul că s-a dat poezie a luat prin surprindere pe multă lume.
„O citisem în seara precedentă și, înainte de examen, chiar vorbeam cu o colegă despre ea. Consider însă că, per ansamblu, subiectele lasă loc de interpretări, pentru noi, cei examinați, și cu atât mai mult, la corectură. Până la urmă vom primi note în funcție de cum vor interpreta, subiectiv la rându-le, corectorii. Ce m-a pus în cea mai mare dificultate a fost subiectul cu verbele”, a declarat o profesoară, care s-a prezentat pentru a patra oară la titularizare.
Tot tânăra, aflată la începutul carierei, povestește, dezamăgită, de faptul că, până la urmă, nu cunoștințele contează și că se întâmplă ca oameni nepregătiți să ia nota maximă. „Acum doi ani, o profesoară care luase 10 curat la titularizare nu știa cine e Ernest Hemingway. După începutul anului școlar am avut o întâlnire cu inspectorul de profil și, cumva, s-a ajuns la o discuție despre ce ni s-a dat la examenul de titularizare, iar tipa asta spunea «că s-a dat un autor oarecare american, nici nu știu cum se numește». Îți poți imagina un profesor de Limba engleză care nu a auzit de Hemingway, care ia 10 la titularizare și prinde post într-o școală bună?”, a răbufnit tânăra.
La matematică, examen dat la nesfârșit
În București, profesorii care ieșeau, ieri, din centrul de examen de la Școala Generală „Nicolae Titulescu“ erau relaxați, dar și triști. Pentru mulți, examenul e doar o formalitate ca să-și păstreze posturile de suplinitor, pentru că la matematică, fizică sau chimie sunt cele mai puține posturi vacante scoase la concurs.
„Nu au fost subiecte grele la matematică. Adică trei ani s-a dat mai mult metodică, acum s-a mers pe specialitate. Dar de 9 ani, dau în fiecare an examenul de titularizare, pentru că nu există posturi. Nici anul acesta nu cred c-o să prind unul. Degeaba iau notă mare sau mă bucur că am luat, dacă nu este nicio speranță. Stau ca suplinitor, ce să fac”, spunea o tânără profesoară. Ea, însă, e „fericită”. Unul dintre colegii ei, tot prof suplinitor de mate, dă examenul de... 17 ani!
„A fost foarte simplu, au fost subiectele de nivel mediu, să spun așa, ca la Bac. Atât de simplu! Am făcut totul în două ore și jumătate. Vom vedea rezultatele. Eu zic că la matematică, cel puțin, or să fie foarte bune. Anul acesta au fost cele mai simple subiecte. Dau examenul din 1998, în fiecare an, dar la noi, la matematică, nu sunt posturi. O să rămân suplinitor. Să stai atâta vreme în învățământ, să-ți dai gradele, e și păcat să pleci sau să renunți”, spunea, resemnat, un dascăl de vreo 40 de ani.
CONSTANȚA: 165 de locuri, 681 de doritori
Concurență mare și la malul Mării. La titularizare, la Constanța, s-au înscris, inițial, 817 candidaţi, însă înainte de competiţie s-au retras tot 108 profesori, ca și la Timiș. Nu s-au considerat suficient de pregătiţi ca să rezolve subiectele, așa că au abandonat lupta.
Concurență de 4 pe un loc
În ziua concursului au mai absentat 28, ceea ce înseamnă că, în final, doar 681 de dascăli au susținut, efectiv, examenul de titularizare. Măcar aici, niciun candidat, dintre cei prezenți la concurs, nu a fost eliminat.
Și aici, însă, e aceeași situație ca în toată țara. Sunt mulți doritori, dar posturi de titulari la catedră – prea puține.
„Pentru concursul de ocupare a posturilor didactice / catedrelor vacante/ rezervate în învăţământ din acest an, au fost publicate 165 de posturi didactice/ catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată. Mai precis educatoare: 37 de locuri, învățător/profesor pentru învățământul primar: 50 de locuri, Limba engleză: 7 locuri, Limba franceză:6 posturi, Limba și literatura română: 1 post, Matematică: 8 locuri și 1.390 de posturi pentru angajare pe perioadă determinate (suplinitori)”, a transmis Cristina Ivan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Constanţa. (Feri Predescu)
Profesorii nu se „dau în gât”
Telefonul verde, unde puteau fi făcute reclamații cu privire la desfășurarea examenelor de definitivat și de titulararizare, a amuțit de trei zile. Nicio plângere, niciun țârâit n-au deranjat liniștea din biroul de la Ministerul Educației unde funcționează linia. Asta în condițiile în care nereguli au fost, din moment ce, doar la definitivat, 13 profesori au fost prinși copiind și, apoi, dați afară din examen. „E greu de crezut că nimeni n-a avut nimic de spus despre concurs, poate că pur și simplu nu vor să se toarne unul pe altul”, spun surse din Minister. Sesizarea eventualelor nereguli sau a disfuncționalităților de la examene poate fi făcută, în continuare, la TEL VERDE MECȘ: 0800.801.100.
Rezultatele finale la definitivat - duminică, iar cele la titularizare – săptămâna viitoare
La definitivat doar candidații care au obținut note peste 8 dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar. Rezultatele parțiale arată că, dintre cei 6.858 de candidaţi care au susţinut, efectiv, examenul naţional, doar 3.158 au luat note între 8 – 10, adică procentrul de promovabilitate este, deocamdată, de 46,23%. Astăzi și mâine vor fi soluționate contestațiile, iar duminică, vor fi afișate rezultatele finale.
FOTO: Dacă nu iau minim 8 la definitivat, candidații nu capătă dreptul de a lucra în învățământul preuniversitar
Miza cea mai mare, la titularizare
La nivel național, 27.000 de candidați s-au înscris, inițial, la examenul de titularizare. În jur de o mie au abandodant, după ce au constatat că nu sunt suficient de bine pregătiți, iar vreo 200 au absentat.
Examenul de titularizare a fost susținut în 87 de centre din întreaga țară, miza fiind cele 4.189 de posturi libere în învățământul preuniversitar, din care 2.528 în mediul urban şi 1.661 în mediul rural. Un calcul simplu arată cât de mare a concurența, cel puțin 6 pe un loc! Lucrările de la examenul scris, de ieri, urmează acum să fie evaluate în 11 centre naţionale, iar primele rezultate, cele parțiale, vor fi afișate, la sediile inspectoratelor şcolare, luni, 20 iulie.
Contesta ţ i i - le vor fi depuse în aceeași zi, până la ora 21.00, şi pe 21 iulie, până la ora 15.00. Rezultatele finale vor fi date abia pe 24 iulie, iar repartizarea candidaților se va face pe 27 și 28 iulie. Pot spera la un post doar profesorii care obțin media 7 la titularizare. Cei care obțin note mai mici de 7, dar mai mari de 5, se pot angaja într-o şcoală ca suplinitori, pe perioadă determinată. (Dana Lascu)