Profesorii îşi negociază leafa la tribunal

Profesorii îşi negociază leafa la tribunal

Dascălii ameninţă guvernul cu procese, dacă acesta nu va decide acordarea, retroactiv, a salariului de bază minim brut de 880 de lei.

Profesorii din întreaga ţară ar putea primi un salariu de bază minim brut de 880 de lei, aşa cum este stabilit prin Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional, pentru salariaţii cu studii superioare.

Mai mult decât atât, sindicatele au anunţat că vor solicita executivului să se aplice retroactiv şi majorările de care au beneficiat dascălii anul acesta, respectiv de 5% de la 1 ianuarie, 2% de la 1 aprilie şi 15% de la 1 octombrie, actualizate cu rata inflaţiei. Fără negocieri cu sindicatele Pe de altă parte, ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, care a prezentat ieri propunerea de buget pentru anul 2008, nu a făcut nicio precizare referitoare la creşterile salariale pentru dascăli. Adomniţei a declarat că, în acest sens, vor exista negocieri cu federaţiile sindicale.

Legat de respectarea salariului minim brut de 880 de lei pentru salariaţii cu studii superioare, ministrul a spus că, atât timp cât va exista o decizie a instanţei în acest sens, Ministerul Educaţiei o va respecta. Discriminarea oamenilor de la catedră Cadrele didactice din judeţul Dolj au câştigat în instanţă dreptul de a primi salariul de bază brut de 880 de lei, pentru personalul din învăţământ cu studii superioare de lungă durată, începând cu 1 ianuarie 2007.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Existând precedentul judiciar, guvernul ar trebui să dea o ordonanţă de urgenţă pentru generalizarea plăţii. Dacă nu, îi vom da în judecată în fiecare judeţ“, a precizat ieri liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea. „Am recurs la justiţie deoarece, de la 1 ianuarie 2007, conform grilelor de salarizare, câştigul de bază brut pentru personalul didactic cu studii superioare debutant este de 761 lei pe lună“, a adăugat Cornea.

Pe de altă parte, Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a chemat în judecată guvernul, Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, pentru obligarea la respectarea prevederilor Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional.

Asta, după ce Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a recomandat Ministerului Educaţiei să elimine tratamentul diferenţiat aplicat personalului din învăţământ cu privire la cuantumul salariului minim brut.