Profesorii de sport interpretează după bunul plac recomandarea Ministerului: „Dacă vor să joace şah, să-şi scoată tabla şi să se joace”

Profesorii de sport interpretează după bunul plac recomandarea Ministerului: „Dacă vor să joace şah, să-şi scoată tabla şi să se joace”

„Tinerii scutiți parțial sau total de ora de educație fizică și sport pot solicita să practice șahul în timpul acestor ore”, se arată într-o notă trimisă la începutul anului școlar inspectoratelor de către Ministerul Educației Naționale. Acest lucru e posibil în urma unui protocol de colaborare dintre minister și Federația Română de Șah. De la teorie până la practică este, în schimb, drum lung.

Secretarul de Stat al Ministerului Educației, Florian Lixandru, a făcut următoarele precizări în exclusivitate pentru EVZ. „Este o recomandare către unitățile de învățământ ca elevii scutiți de orele de educație fizică să li se ofere posibilitatea de a juca șah. Urmează ca pe viitor să discutăm despre cum vom pune în aplicare această inițiativă, pentru că este foarte greu să acoperim toate școlile cu reprezentanți ai federației. Se urmărește formarea profesorilor pentru a preda șahul în școală. Profesorii trebuie să aibă grijă de întrega clasă și trebuie să se împartă între cei care sunt scutiți și cei care nu sunt”, a declarat acesta.

Profesorii de educație fizică și sport nu împărtășesc, însă, opinia mai-marilor din minister, spunând că nu au cum să se împartă între șah și ora de sport. Alți profesori au interpretat această recomandare în propiul mod și anume că ei trebuie numai să îi supravegheze, iar dacă un elev scutit vrea să joace șah în timpul orei de educație fizică, nu are decât să își scoată tabla de șah și să se joace.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a început instruirea profesorilor

Pe de altă parte, directorul Colegiului Național „Emil Racoviță” a declarat pentru EVZ faptul că „în cadrul fiecărei unități de învățământ se vor analiza cererile depuse de elevi, iar dacă se va constitui o grupă, unitatea de învățământ va face o solicitare către Inspectoratul Școlar, iar acesta către Federația Română de Șah, care va trimite un profesor pentru a susține această oră”. Constantin Ionescu, secretarul general al federației, a declarat pentru EVZ că federația în primul rând, pregătește profesorii. „Noi, prin Casa Corpului Didactic, putem pregăti și instrui profesorii de educație fizică și sport, privind orele de șah”. Dar dacă li se solicită să trimită un profesor de șah și dispun de acest lucru, nu exclud posibilitatea. În luna iulie a acestui an Federația Română de Șah saluta această inițiativă, afirmând că 2.500 de profesori au fost pregătiți să predea șahul.