Economia românească, pe plus

Economia românească, pe plus

Produsul intern brut (PIB) estimat pentru trimestrul al doilea din 2010 a fost de 124,55 miliarde de lei, exprimat în preţuri curente, în creştere (în termeni reali ) cu 0,3% faţă de primul trimestru al acestui an.

Faţă de acelaşi interval din 2009, economia naţională s-a comprimat cu 0,5% în lunile aprilie-iunie 2010, potrivit datelor estimative publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În primele 6 luni din 2010 produsul intern brut al României s-a redus cu 2,4%, comparativ cu acelaşi interval din 2009.

Creşterea economic s-a datorat industriei, ramură care a înregistrat cea mai mare creştere a volumului de activitate, de 5,9%. Creşteri uşoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în:

  • agricultură, vânat şi silvicultură, pescuit şi piscicultură (+0,7%),
  • activităţile financiare, imobiliare, de închirieri şi serviciile pentru întreprinderi (+0,8%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în:

  • construcţii (-8,3%),
  • activităţile de comerţ,  repararea  automobilelor  şi  articolelor  casnice;  hoteluri  şi restaurante;  transporturi şi telecomunicaţii  (-4,2%),
  • alte activităţi de servicii (-2,7%).

Ca o consecinţă a evoluţiei negative înregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o scădere cu 2,7%.   

Creşte consumul din import

Cu veniturile diminuate de criză, românii au continuat să consume mai puţin decât în anii trecuţi. Astfel, în trimestrul al doilea, consumul final total a scăzut cu 0,7%, atât ca urmare a diminuării volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei cu 0,4%, cât şi a volumului cheltuielii pentru consum final a administraţiilor publice care s-a diminuat cu 2,0%.

Balanţa schimburilor economice s-a înclinat în favoarea importurilor, care au înregistrat o creştere mai accentuată a volumului importurilor de bunuri şi servicii (+24,5%), comparativ cu cea a volumului exporturilor (21,4%). 

Ne puteți urmări și pe Google News