Producţii mai mici decât în 2014

Producţii mai mici decât în 2014

EVOLUŢE Cantitatea de cereale recoltate în acest an ar putea fi mai mica cu pâna la 30% faţa de cea adunata în 2014, pentru ca cele mai multe zone din ţara sufera de seceta, susţin fermierii

În mai puţin de o luna, agricultorii vor recolta grâul, însa nu sunt mulţumiţi de evoluţia culturilor de pâna acum, deoarece nu au avut parte de suficienta umiditate. Daca nu va ploua în urmatoarea perioada, atunci producţiile din acest an vor fi cu pâna la 30% mai mici decât cele din 2014. „Din pacate, ne confruntam cu o seceta crunta în partea de nord a ţarii, mai exact în Moldova. De trei luni, fermierii din aceasta zona nu au vazut ploaie. Daca nu vom avea parte de ploi produc- ţiile vor fi cu 60%-70% mai mici în zona Vasluiului si cu pâna la 30% mai mici la nivelul întregii ţari“, a afirmat Lauren- ţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producatorilor Agricoli din România si fermier ce deţine terenuri agricole în Moldova.

Ce spun fermierii

În timp ce culturile din nord au prea puţina apa, deficitul fiind de 1.400 de metri cubi la hectar, nici în zonele cu tradiţie în producerea cerealelor din sudul ţarii (judeţele Ialomiţa si Calarasi), situaia nu este una promiţatoare. Stefan Poienaru, fermierul din Balta Ialomiţei, care exploateaza 15.000 de hectare de teren agricol, afirma ca în acest an va obţine o producţie mai mica cu 20% faţa de anul trecut. „Dupa iarna, perioada de revenire a plantelor a fost mai îndelungata, iar vremea nu a fost favorabila“, susine agricultorul din Fetesti. În maximum doua saptamâni, Poienaru va începe recoltarea grâului si abia atunci va cunoaşte situaţia reala.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt fermier din Ialomiţa, Nicolae Sitaru, afirma ca, momentan, culturile arata bine, dar a plouat foarte puţin. Având în vedere ca lunile mai si iunie sunt cele mai ploioase din an, spera la câteva averse de ploaie în urmatoarea perioada. Sitaru se asteapta ca produc- ţia sa fie la nivelul celei de anul trecut când a obţinut între 6,5 si 7,5 tone la hectar. Pe de alta parte, Dimitrie Musca este optimist si spune ca, în acest an, va obţine producţii la fel de bune ca în 2014. „În zona de vest vom avea producţii bune. În urma cu 7-8 zile am avut parte de ploi care ne-au ajutat culturile. Cred ca vom recolta circa 7,5 tone de grâu la hectar“, a completat Musca. Recoltarea culturilor de toamna (grâu,orz si ovaz), acesta ar trebui sa înceapa pe la sfârsitul lunii iunie sau chiar la începtul lunii iulie. Daca va continua seceta, atunci fermierii vor fi nevoiţi sa recolteze mai repede, ceea ce ar duce la o producţie si mai mica.

Asadar, în actualele condiii, fermierii ar putea obine în acest an o producie de grâu mai mica cu 30% faa de 2014, ceea ce ar însemna ca recolta se va ajusta cu circa 2 milioane de tone. În acelasi timp nici rapia nu sta prea bine, fermierii nu au avut încredere în aceasta cultura înca din toamna. Producia va fi mai mica cu 15%-20% decât în 2014. De aceea, muli fermieri au ales sa însamâneze soia în locul rapiei. Legat de preuri, fermierii afirma ca acestea ar trebui sa creasca având în vedere ca vom avea producii mai mici. „Însa, acest lucru nu se va întâmpla deoarece traderii au anunat acele preuri «psihologice»“, mai spune Baciu. El susine ca traderii lanseaza în piaa preuri foarte mici, înca de acum, pentru ca în timpul recoltei sa tranzacioneze la preurile propuse de ei.