Producătorii de tomate și usturoi, ajutor suplimentar. Suma importantă pe care o vor primi
- Iulia Moraru
- 3 iunie 2024, 23:46
Ajutorul acordat producătorilor de tomate și usturoi va fi majorat cu suma de 1.500 de euro pe fiecare beneficiar, după cum prevede proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 13/2024. Această măsură vine în contextul crizei generate de conflictul dintre Rusia și Ucraina și are ca scop compensarea parțială a pierderilor înregistrate în cultura de tomate în spații protejate și în cea de usturoi.
Luni, proiectul de lege a fost votat de deputați, înregistrând 196 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și 28 de abțineri.
Producătorii de tomate și usturoi vor primi mai mulți bani de la Guvern
Schema de ajutor este destinată compensării parțiale a pierderilor suferite de producătorii agricoli de tomate în spații protejate și de usturoi, în urma creșterii prețurilor la produsele fertilizante și/sau produsele de protecție a plantelor, materialul de plantare, combustibilul și alte costuri, inclusiv forța de muncă și utilități.
Aceste pierderi sunt înregistrate în culturile înființate în ultimul trimestru al anului 2023 și primul trimestru al anului 2024.
Un amendament prevede că cuantumul ajutorului de stat pentru producătorii de tomate prevăzut în ordonanţă se suplimentează cu echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro pentru fiecare 1.000 mp, stabilit la cursul de schimb, cu respectarea unui prag maxim de 280.000 euro pe beneficiar.
Plata acestui ajutor de stat trebuie efectuată până la data de 30 septembrie 2024 inclusiv, cu condiţia depunerii documentelor care atestă obţinerea şi valorificarea unei cantităţi minime de trei kg tomate/mp, de pe fiecare suprafaţă de 1.000 mp, conform unui alt amendament.
Bugetul schemei de ajutor de stat este de maximum 371.189.020 lei, ceea ce reprezintă echivalentul a 75.240.000 euro, și este finanțat din bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2024.
Plățile pentru producătorii de usturoi, efectuate până pe 20 decembrie
În cazul producătorilor de usturoi, plata ajutorului de stat trebuie să fie efectuată până la data de 20 decembrie 2024, cu condiția ca aceștia să depună documentele care atestă obținerea și valorificarea unei cantități minime de trei kg/10 mp de usturoi, conform suprafeței stabilite de către DAJ.
Aceste documente includ copii ale rapoartelor fiscale zilnice/facturilor/filiștrilor din carnetul de comercializare și trebuie predate de către beneficiari la DAJ până cel târziu pe data de 2 decembrie 2024.
Bugetul total maxim al schemei de ajutor de stat este de 86.581.160 lei, ceea ce reprezintă echivalentul a 17.550.000 euro, și va fi asigurat din bugetul de stat conform prevederilor aprobate pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2024.
Printre cei care s-au abținut de la vot au fost și cei din USR, care au susținut că românii nu mănâncă doar tomate și usturoi, iar ajutor din partea statului ar trebui acordat și pentru cei care produc alte legume, potrivit Agerpres.