Procurorul general reacționează după anunțul ministrului Justiției. ”Tema protocoalelor este una falsă”

Procurorul general reacționează după anunțul ministrului Justiției. ”Tema protocoalelor este una falsă”

La scurt timp după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader a anunțat că va evalua activitatea procurorului general al României, Augustin Lazar, acțiune care va duce cel mai probabil la demiterea acestuia, procurorul general a reacționat.

Într-un comunicat de presă, Augustin Lazăr susține că tema protocoalelor dintre SRI și Parchetul General, temă folosită de ministrul Justiției, ca temei pentru demararea acțiunii de evaluare, este una falsă. ”Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă și că în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii și Ministerul de Justiție în legătură cu demersurile efectuate”, susține Lazăr, care a mai spus că în cursul săptămânii viitoare va face public, corespondența purtată cu Consiliul Superior al Magistraturii, pe tema protocoalelor.

Augustin Lazăr a oferit explicații cu privire la noul protocol de colaborare dintre Parchetul General și SRI. ”După adoptarea Deciziei nr. 51/2016 a Curții Constituționale a României, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 6/2016 a transferat Ministerului Public executarea supravegherii tehnice, aceasta putând fi efectuată și prin poliția judiciară sau lucrători specializați din cadrul poliției. Articolul IV alin (1) din O.U.G. nr. 6/2016 prevede că accesul concret la sistemele tehnice ale S.R.I., în scopul executării supravegherii tehnice, se realizează prin protocoale încheiate de S.R.I. cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum și cu alte instituții în cadrul cărora își desfășoară activitatea organe de cercetare penală speciale. În acest sens a fost încheiat protocolul nesecret care este și publicat pe site-ul Ministerului Public”.

Procurorul general al României s-a referit și la protocolul secret, încheiat de procurori cu SRI. ”Protocolul clasificat, are ca obiect identificarea, investigarea și documentarea cu privire la faptele ce întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor contra securității naționale, infracțiunilor de terorism și infracțiunilor săvârșite de cadre ale S.R.I.Serviciul Român de Informații este organul de stat specializat în domeniul informațiilor privitoare la siguranța națională a României. Acest protocol nu și-a produs efectele fiind denunțat la data de 13.03.2017 în cotextul dezbaterilor publice privind protocoalele. De altfel, așa cum s-a arătat, existența protocolului și inițierea demersurilor privind declasificarea acestuia au fost aduse la cunoștința ministrului justiției și de asemenea a Consiliului Superior al Magistraturii printr-o informare realizată la data de 20.03.2018”, se mai arată în comunicat.

Șeful Ministerului Public mai susține că în prezent, procurorii lucrează la două dosare sensibile, cel al Revoluției din decdembrie 1989 și cel al violențelor din 10 august 2018, drept urmare ”reiterarea consecventă în spațiul public a dezbaterii pe tema acestor protocoale reprezintă în mod evident un nou atac la adresa Ministerului Public. În calitate de conducător al Ministerului Public, doresc să asigur opinia publică asupra faptului că procurorii vor acționa în continuare cu fermitate și profesionalism pentru combaterea infracționalității și îndeplinirea rolului constituțional de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”.

Ne puteți urmări și pe Google News