Procurorul general al României se implică în cazul uciderii pădurarului din Maramureș
- Mihai Soica
- 23 noiembrie 2019, 07:20
Ancheta în cazul morții unui pădurar din Maramureș a fost preluată, prin ordinul procurorului general al României, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, la Parchetul General.
Decizia vine după mai multe săptămâni de ”joc de gleznă” făcut de procurorii din Maramureș, în cazul morții misterioase ale pădurarului Liviu Pop, din Târgu Lăpuș. În urmă cu câteva săptămâni, pădurarul a mers în pădure, fiind anunțat că mai multe persoane fură lemne. După câteva ore, cadavrul lui Liviu Pop a fost găsit, aruncat, într-un vad, din pădure. Corpul prezenta o urmă de împușcare, în zona omoplatului.
La vremea respectivă, procurorii au stabilit că trei persoane au fost prinse de pădurar în pădure, la furat de lemne, dar că nu există suficiente probe care să ateste faptul că la mijloc este vorba despre o crimă. La audieri, cei trei bărbați au spus că pădurarul s-a auto-împușcat accidental. Unul dintre suspecți a povestit că pădurarul a dat cu patul puștii de vânătoare în remorca în care se aflau lemnele furate, moment în care acesta a alunecat și s-a auto-împuscat în spate, plagă care i-a produs moartea.
Familia lui Liviu Pop nu a fost de acord cu această teorie, crezută de procurorii din Maramureș, și au susținut că unul dintre cei care au participat la furtul de lemne este finul unui prim procuror de la un parchet din județ.
Tergiversarea anchetei a făcut ca Asociația Declic să creeze o petiție online, semnată de 30.000 de internauți, prin care solicita procurorului general al României, preluarea anchetei. “Este un mesaj despre pădurarii care au murit în ultimii ani în pădurile din România. Este un mesaj despre cei şase pădurari (…), şase oameni care au murit încercând să apere pădurea. Este vorba despre alţi 650 de pădurari care au fost bătuţi crunt în pădure de mafia lemnului. Este vorba de familiile acestor oameni, este vorba de comunităţi răvăşite, comunităţi distruse, comunităţi care trăiesc în teroare, pentru că există mafia lemnului. Nu este doar despre pădurarul Liviu Pop, care este cazul cel mai recent şi care este intens mediatizat, este vorba despre un fenomen extrem de grav, care poate fi oprit doar dacă autorităţile transmit un semnal puternic. Asta cerem astăzi aici”, a declarat Antoniu Bumb, reprezentant al Comunităţii Declic.
În petiție se arată că ancheta făcută la Maramureș nu a fost una parțială, tergiversarea fiind una evidentă. “Sunt multe elemente care ne arată că ceea ce se întâmplă acolo nu este ok. A trecut o lună deja de când pădurarul Liviu Pop a murit şi iată că încă nu avem suspecţi. Au existat trei oameni în pădure împreună cu Liviu Pop, când acesta a murit. Ei au declarat că pur şi simplu s-a auto-împuşcat. Asta poate fi adevărat, nu ştim, dar l-au lăsat acolo să moară. Omul acela a murit singur, într-un şanţ. (…) Şi încă nu avem suspecţi. (…) Trebuie ca această anchetă să fie imparţială”, a mai spus Antoniu Bumb, citat de site-ul vasiledale.ro.
Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcţiei Silvice Maramureş, a fost ucis în octombrie într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori. Potrivit Romsilva, din primele informaţii reieşea că Liviu Pop a fost împuşcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezenta numeroase urme de agresiune fizică.
Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcţiei Silvice Maramureş de şapte ani, era căsătorit şi avea trei copii.