Procurorul demisionar este un magistrat integru sau o marionetă a păpușarilor?

Procurorul demisionar este un magistrat integru sau o marionetă a păpușarilor? Sursa: Arhiva EVZ

Procurorul Iașinovschi, proaspăt demisionar, este ignorat de toată lumea. El a sfidat sistemul și ne-a arătat de ce nu se finalizează Dosarul alegerii lui Clotilde Armand, iar presa tace. Dar oare este așa?

Imaginile cu sacii cu voturi de la alegerile pentru Primăria Sectorului 1, scotociți de oamenii lui Clotilde Armand, au făcut înconjurul țării. Nicio explicație venită din partea câștigătoarei primăriei sau a fanilior ei nu a convins publicul că acolo s-au petrecut lucruri normale.

A existat și o judecătoare de la Autoritatea Electorală care s-a arătat uluită de felul în care au fost aduși sacii cu voturi, iar comentariile ei, difuzate la tv, au uimit electoratul.

PSD s-a repezit să depună plângere penală la Secția Specială (acum deființată) împotriva lui Nicolae Sprîncu - procuror la Parchetul Sectorului 1 şi preşedinte al Biroului Electoral de Circumscripţie al Sectorului 1, identificat pe imagini că se afla în mijlocul celor care scotoceau și scoteau voturi din saci. În afara lui, mai erau nominalizați preşedintele USR, Dan Barna și Andrei Nicolaescu - membru USR, ambii prezenți în sediul unde se aflau voturile.

Ne puteți urmări și pe Google News

A urmat un mare scandal mediatic, presa încercând să afle care e adevărul: s-au sustras, distrus sau furat voturile cetățenilor din sectorul 1? Deja nu mai interesa bătălia PSD-USR și nici simpatiile pentru foștii candidați – Tudorache și Armand. Mirosea a fraudă și alegătorii așteptau un verdict.

La un moment dat, la atâta presiune, procurorul Sorin Iaşinovschi, cel care lucra dosarul penal, a apărut într-un scurt interviu cu Denise Rifai și, încolțit de întrebări, a spus că se conturează o fraudă și a lăsat să se înțeleagă că din eșaloanele de sus i se cam pun piedici în soluționarea acestui dosar. După această ieșire publică, procurorul nu a mai vrut să comunice nimic, nu a mai răspuns niciunei întrebări venite din partea jurnaliștilor, nici oficial, nici neoficial. Ba a intrat în concediu, ba a anunțat că este bolnav și va lipsi de la serviciu ca să se trateze.

În mai 2021, scriam în evz.ro că, de la surse judiciare, am aflat că în urma renumărării buletinelor existente s-ar fi constatat diferențe față de rezultatul final al alegerilor.  Diferențele erau în favoarea lui Daniel Tudorache, candidatul PSD. Același lucru l-au publicat și alte site-uri, unele chiar susținătoare ale lui Clotilde Armande în timpul campaniei.

Procurorul ne-a spus atunci că polițiștii de la Capitală, care au numărat voturile din saci, cercetează din ce motiv lipsesc buletinele de vot. Și așa a rămas. S-a așternut liniștea totală. Și praful pe dosar, probabil.

După atâtea eschive, presa a început să-l acuze pe procuror de joc necinstit, că de fapt și ieșirea lui a fost comandată, etc, etc. Era aproape clar că procurorul Iaşinovschi  fie va da o soluție de clasare, infirmând prezumtiva fraudă la alegerile pentru Primăria Sectorului 1, fie va cere să fie trimis înapoi la Suceava, la postul său din Parchet de unde fusese detașat. Procurorul însă ne-a surprins. Anul trecut a cerut pensionarea. Avea 59 de ani, îndeplinea condițiile de ani în magistratură. Ne-am gândit că dorea să scape de cartoful fierbinte. Consiliul Superior al Magistraturii nu i-a aprobat însă pensionarea.

Sorin Iașinovschi a rămas în sistem, iar după deființarea SIIJ, a plecat înapoi de unde venise. La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Despre anchetă nici că s-a mai comunicat cine se ocupă concret sau când se va da soluție.

Marți, însă, a venit știrea șocantă. Procurorul Iașinovschi a demisionat din funcția de procuror, iar CSM i-a aprobat demisia.

Secția pentru procurori a CSM a transmis:

„Marți, 24 mai 2022, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât înaintarea către Preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţia de procuror, prin demisie, începând cu data de 1 iunie 2022, a proc. Sorin-Eugen Iașinovschi, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava”.

Potrivit deciziei, procurorul Iaşinovschi a fost eliberat din funcție cu o majoritate de voturi, 5 colegi votând Da, în timp ce unul nu a susținut această demisie. Nu vom ști niciodată de ce acest din urmă procuror nu a fost de acord cu demisia colegului Iașinovschi, încurcat în ancheta din care trebuia să aflăm dacă Clotilde Armand a câștigat cinstit alegerile sau nu, dacă Barna și procurorul Andrei Nicolaescu sunt vinovați sau ba.

Aparent s-a tras concluzia că CSM i-a plătit o poliță grea procurorului Iașinovschi. Anul trecut, când acesta a cerut să se pensioneze, Consiliul nu a fost de acord. Procurorul ar fi plecat liniștit acasă cu o pensie de magistrat, conform legii și a activității sale. Acum a fost nevoit să demisioneze, poate la presiuni, și să piardă astfel dreptul la pensia de magistrat. O victimă a sistemului, acest procuror din Suceava!

Dar chiar așa o fi? Dar dacă și-au bătut joc de noi, lăsându-ne să credem că acest procuror a vrut să-și facă treaba și nu a fost lăsat? Ieșirea lui din scenă a creat un subiect de bârfă, se toacă o zi-două-trei, apoi se uită. Și de procuror și de dosarul ce se umple de praf într-un fișet din Parchetul General.

O fi procurorul Iașinovschi un rebel al sistemului, care a pierdut tot prin demisie, sau a făcut parte dintr-o mascaradă menită să dezumfle subiectul dosarului de presupuse fraude la vot?

Pensionarea nu dădea bine, prea se vorbea că procurorul a fost presat pentru o anume soluție în dosar. I s-a sugerat sau el a ales să demisioneze? Demisia e un act unilateral și ce motive să fi invocat CSM ca să nu i-o aprobe? Sorin Iașinovschi are 60 de ani și 27 de ani de magistratură.

Nu am un răspuns ferm la aceste întrebări. Dar pot spune că procurorul Sorin Iașinovschi nu a pierdut nimic prin demisie, niciun drept de magistrat.

Conform Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, procurorul poate ieși la pensie la 60 de ani, dar să aibă 25 de ani în magistratură. Ca să primească pensie de serviciu. Legea spune că de pensie de serviciu pot beneficia numai persoanele care au fost eliberate din funcţie din motive neimputabile lor. Sorin Iașinvoschi a demisionat, nu i s-a imputat nimic, deci îndeplinește aceste condiții, fiindcă a intrat în magistratură în 1995, la 33 ani, după ce 13 ani fusese ofițer MApN, specializat în Rachete Antiaeriene și Radiolocație. Revoluția l-a prins în Armată, apoi a făcut Dreptul, iar acestă mișcare i-a adus acum o pensie de magistrat consistentă.

De la 1 iunie va fi ieșit din sistem. Dacă a jucat cinstit în dosarul voturilor, va putea să iasă să ne spună de ce nu l-a finalizat în 2 ani și de ce a ales demisia când îndeplinea condițiile de pensionare. Doar așa vom crede că a fost un magistrat integru și nu o marionetă a păpușarilor.