Evenimentul ZileiJustitieProcurorul care ancheta posibila fraudare a alegerilor de la Sectorul 1 a demisionat. Anunțul a fost făcut de CSM

Procurorul care ancheta posibila fraudare a alegerilor de la Sectorul 1 a demisionat. Anunțul a fost făcut de CSM

Procurorul care ancheta posibila fraudare a alegerilor de la Sectorul 1 a demisionat. Anunțul a fost făcut de CSM
Procurorul care a instrumentat dosarul privind acuzațiile de fraudă la alegerile locale de la Primăria Sectorului 1 a demisionat. Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis că Sorin Eugen Iasinovschi, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, a fost eliberat din funcția de procuror. Nu este prima oară când procurorul Sorin Eugen Iasinovschi încearcă să iasă din sistem. În urmă cu un an a depus solicitare de pensionare, însă CSM, secția pentru procurori nu i-a aprobat-o.

Procurorul Sorin Eugen Iasinovschi a decis să renunțe la funcția pe care o ocupa, motiv pentru care și-a înaintat demisia. Solicitarea i-a fost aprobată de Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Sorin Eugen Iașinovschi a fost desemnat de SIIJ să cerceteze presupusele fraude de la votul pentru alegerea primarului de la Sectorul 1. Dosarul a fost întocmit după ce fostul primar Daniel Tudorache și PSD au depus o plângere penală la SIIJ.

Într-o hotărâre publicată online, Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a transmis că Iasinovschi Sorin Eugen, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, a fost eliberat din funcția de procuror. Decizia a fost luată cu majoritate dde voturi, cinci în favoare, iar unul împotrivă.

„Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, după suplimentarea ordinii de zi, a hotărât înaintarea către Președintele României a propunerii privind eliberarea din funcția de procuror, prin demisie, începând cu data de 01.06.2022, a domnului Iasinovschi Sorin Eugen, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. (majoritate: 5 voturi da, 1 vot nu)”, se arată în decizia Instituției.

Iașinovschi a încercat să se pensioneze

Nu este prima oară când procurorul Iasinovschi încearcă să se retragă din sistem. În urmă cu un an, el a înaintat o cerere prin care solicita pensionarea către Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Aceasta nu a fost aprobată.

Secția pentru procurori a decis, în unanimitate, să suspende analizarea cererii de pensionare a procurorului Sorin Eugen Iasinovschi, care pe vremea aceea activa în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Decizia de suspendare a fost motivată prin necesitatea soluționării definitive a unei proceduri disciplinare împotriva sa.

Ionel Stoica, acuzat de consilieri că are un comportament agresiv
Sursă: Arhivă EVZ

Procurorul Iașinovschi a cerut renumărarea voturilor

Procurorul Iașinovschi a fost cel care a cercetat presupusele fraude de la votul pentru alegerea primarului Sectorului 1. Acesta a preluat dosarul după ce fostul primar Daniel Tudorache și PSD au depus o plângere penală la SIIJ. Autorii sesizării au acuzat fraudarea alegerilor locale din 27 septembrie 2020, câștigate de Clotilde Armand.

Procurorul Iaşinovschi a început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid politic pentru obţinerea de foloase necuvenite, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Ancheta s-a blocat, însă, după ce Iaşinovschi a cerut buletinelor de vot de la cele 166 secţii de votare din Sectorul 1 și renumărarea lor. Este vorba despre 1.509 saci aflaţi în custodia Tribunalului Bucureşti.

Procurorul a subliniat în ordonanța pe care a emis-o că voturile ar trebui renumărate de către Poliţia Capitalei. Aceasta deoarece SIIJ, în cadrul căreia activa nu are un spaţiu corespunzător. Mai mult, a dispus alocarea unui număr mare de lucrători de poliție judiciară care să se ocupe de acest lucru.


Accesează: