Comunicatul DNA legat de banii pentru fostul PDL sugerează o informație. Procurorii vor cere aviz pentru extinderea urmăririi penale pentru Vasile Blaga

Comunicatul DNA legat de banii pentru fostul PDL sugerează o informație. Procurorii vor cere aviz pentru extinderea urmăririi penale pentru Vasile Blaga

Comunicatul vorbește de fapte care ar fi fost comise de Vasile Blaga și Gheorghe Ștefan între 2009 și 2012, dar urmărirea penală a fost începută pentru o faptă din 2011-2012

Comunicatul prin care DNA anunță punerea sub învinuire a lui Vasile Blaga și Gheorghe Ștefan sugerează că fapta pentru care s-a început urmărirea penală este doar una din mai multe cercetate. De asemenea, prin perioada vizată de procurori - și anunțată în comunicat – se pare că, pentru a se continua urmărirea penală, va fi nevoie să se ceară un aviz de la Senat pentru extinderea ei pe numele lui Blaga.

Ce e oficial și „pe surse”

Din comunicat reiese că Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga au agreat asupra unui nume pentru conducerea unei companii și apoi și-au exercitat influența pentru a obține numirea pe funcție. Pe surse s-a aflat deja că e vorba de Horia Hăhăianu, directorul general al Transelectrica. Numirea s-a făcut în mai 2011. Contractul pentru care se spune că s-au dat procente la PDL a fost semnat cu Romsys, firmă reprezentată de Bruno Berdilă. Potrivit DNA, din acel contract au plecat 25 de milioane de lei spre PDL, „reprezentat” de cei doi lideri.

Contractul pentru servicii IT dintre Transelectrica și Romsys (încheiat în 2011, prin încredințare directă) apare pentru prima oară într- un document de anchetă în 2013, într-un raport al Curții de Conturi, care spune că prețul a fost crescut de 9 ori. Un an mai târziu, Curtea anunță că a trimis raportul Transelectrica la Parchet. Nu se mai aude nimic de afacerea respectivă până în 2015, când apare o știre „pe surse” că dosarul a ajuns la DNA.

Între timp, în februarie 2015, Berdilă este arestat pentru evaziune fiscală, în alte afaceri decât cele care fac obiectul dosarului lui Blaga. Tot în 2015, celălalt protagonist al contractului, Hăhăianu – care a fost schimbat în 2012 de Guvernul MRU - este inculpat în dosarul fostului judecător Toni Greblă.

După cum vedeți, faptele sunt toate grupate în perioada 2011-2012.

Ce ne spune comunicatul

Vasile Blaga a fost ministrul al Dezvoltării până în 2009 și apoi ministru de Interne în Guvernul Emil Boc, până în septembrie 2010. Atunci el și-a dat demisia, după revolta polițiștilor. În comunicatul DNA se spune așa:

„În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe ce conturează următoarea stare de fapt:

La nivelul anului 2009, în cadrul formațiunii politice aflate la guvernare a existat o înțelegere vădită între persoane cu funcții de conducere și anume secretarul general Blaga Vasile și vicepreședintele Ștefan Gheorghe, în sensul obținerii de bani pentru partid. Potrivit înțelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu a j u t o r u l miniștrilor de semnați politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naționale și instituțiilor pu blice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziție publică către firme dispuse să „cotizeze” pentru formațiunea politică din care cei doi făceau parte.”

Afacerea Hăhăianu-Berdilă acoperă doar o jumătate din perioada citată în alt fragment din comunicat, 2009-2012. Apare, natural, întrebarea: ce se întâmplă cu restul perioadei? De ce nu s-a început urmărirea penală?

Răspunsul se pare că stă tocmai în CV-ul lui Vasile Blaga și sunt convins că avocații săi au înțeles când au citit procesul verbal de punere sub învinuire, document din care comunicatul conține extrase.

Doar fragmentul citat mai sus se înțelege că sunt mai multe fapte, legate de mai multe companii, și că ele acoperă inclusiv perioada în care Blaga era ministru. Legea spune că urmărirea penală împotriva unui ministru care este și parlamentar nu se poate începe fără acordul camerei din care face parte.

Așa că, știind cum decurg anchetele, dacă se impune rapiditate se va cere acordul Senatului pentru o extindere a urmăririi penale. Dacă nu e grabă în cercetarea celorlalte fapte care se subînțeleg din comunicatul DNA se va aștepta, probabil, ca mandatul de senator să înceteze și, cum Blaga a anunțat că nu mai candidează, avizul va fi cerut la Palatul Cotroceni.

Spuneam că avocații săi sigur au citit pasajul în care se vorbește de mai multe fapte pentru că această informație și anunțul că nu mai candidează pentru un nou mandat de parlamentar dau și mai mare importanță deciziei sale de a demisiona.

Presa anunță și o verificare la vila fiicei liderului PNL

După ce procurorii Curţii de Apel Bucureşti i-au trimis lui Vasile Blaga ginerele în judecată pentru evaziune fiscală, respectiv pe Andrei Rudeanu, parchetul anticorupţie a luato în vizor pe fiica politicianului, Agathe. Surse cancan.ro afirmă că procurorii DNA investighează, în paralel cu dosarul de trafic de influenţă al lui Vasile Blaga, şi sursa banilor cu ajutorul cărora Agathe Blaga şi-a construit o vilă impresionantă în Buftea, cu pe malul lacului. Procurorii DNA l-au pus sub control judiciar pe Vasile Blaga şi au început urmărirea penală împotriva acestuia după ce ar fi primit suma de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. Andrei Rudeanu, ginerele fostului copreşedinte al PNL Vasile Blaga, a fost trimis în judecată fiind acuzat că a înregistrat în contabilitatea firmei sale – Axis Corporate Security – achiziţii fictive de bunuri şi prestări servicii, prejudiciul produs statului ridicânduse la peste 600.000 de euro. Potrivit rechizitoriului, Andrei Rudeanu ar fi înregistrat în contabilitatea firmei 161 de facturi de la 9 firme fantomă. (Ionuț Mureșan)