Procurorii trebuie să ne ofere indicii temeinice ca să credem că medicii au comis orori cu acele stimulatoare cardiace

Procurorii trebuie să ne ofere indicii temeinice ca să credem că medicii au comis orori cu acele stimulatoare cardiace

Am publicat comunicatele Parchetului și Poliției, am auzit declarațiile unor medici importanți care vorbeau la tv de ilegalitate și moralitate în cazul cardiologilor de la Iași și Brașov. Evenimentul zilei a consemnat vineri opinia unui alt cardiolog, care ne-a oferit niște explicații ce ne-au pus pe gânduri.

Sunt medicii din Iași și Brașov acuzați de procurori de niște fapte atât de grav descrise încât societatea românească e oripilată? Provocau pacienților tahicardii prin care să-i convingă că au nevoie de un stimulator cardiac? Extrăgeau stimulatoarele cardiace de la morți, le sterilizau și le implantau în trupurile pacienților păcăliți sau în cei de-a dreptul bolnavi fără ca aceștia să știe că erau refolosite? Cum s-au putut petrece aceste fapte ani de zile fără ca să se afle, procedurile implicând mai multe persoane?

Sunt întrebări pe care orice jurnalist (și numai!) trebuie să și le pună și să ceară explicații de la instituțiile statului care ne-au livrat știrea înspăimântătoare. Procurorii nu pot invoca faptul că ar fi prejudiciată ancheta dacă ar comunica lucrurile mai clar.

Reiau declarația pe care a dat-o vineri medicul Oren Iancovici jurnalistei Sandra Sălăgean de la evz.ro,  singurul cadru medical contactat care a vrut să fie citat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu cred că e vorba despre stenturi (n.r. așa cum apăruse informația pe posturile tv), pentru că acelea nu pot fi scoase, ci de stimulatoare, de aparate pacemaker. Inițial, în urmă cu 20-30 de ani, de când au început aceste stimulatoare să fie folosite, ele se scoteau de la pacienții decedați, se sterilizau apoi se donau către țările care aveau nevoie de astfel de aparatură. Se trimiteau cu sutele, inclusiv în România. Știu asta pentru că se întâmpla și când eram eu student, rezident. Donația se făcea în mod legal”, a spus cardiologul Oren Iancovici în exclusivitate pentru EVZ.ro.

Un stimulator costă 300-400 de euro. Acest caz este foarte ciudat deoarece scoaterea și sterilizarea acestor pacemakere de la pacienții decedați e un proces dificil, iar profitul nu poate fi unul uriaș. Deci de ce ar face cineva așa ceva? Gândiți-vă că nu sunt nici foarte mulți pacienți cu stimulator care decedează, deci nu ai de unde să le iei”, explică specialistul.

„Nu există niciun pericol pentru pacientul care primește un stimulator de la un pacient decedat, dacă aparatul a fost sterilizat corespunzător. Totodată, pacientul în mod obligatoriu trebuie să fie informat despre acest aspect – ca aparatul provine de la un om decedat”, a mai adăugat dr. Oren Iancovici.

Un alt medic, de data aceasta chiar de la Iași, gastroenteurolog Răzvan Constantinescu scrie pe pagina sa de Facebook cum este cu stimulatoarele cardiace și în ce perioadă se foloseau legal chiar și în România.

„Peste tot în lume, ca regulă absolută până în anul 2000 - ulterior, mai rar în țările bogate, dar constant în cele mai puțin bogate -cardiostimulatoarele de la pacienții decedați au fost refolosite. În România (și la Iași), această practică absolut normală (cum adică, folosim rinichi de la decedați, dar nu putem folosi device-uri electronice?!) a fost acceptată până în 2021, când s-a renunțat, mai ales că programul național asigura suficiente cardiostimulatoare, pentru care PACIENȚII NU PLĂTEAU NIMIC, deoarece e program național finanțat! Ancheta procurărească se referă la intervalul 2017-2022, în care doctorul Tesloianu ar fi învinuit că a folosit 273 de cardiostimulatoare luate de la morți”, scrie dr. Constantinescu printre alte precizări interesante.

Procurorii ar trebui să ne ofere minime indicii

1.Există medici legiști sau autopsieri anchetați pentru că extrăgeau stimulatoarele cardiace din persoane decedate?

2.Se puteau steriliza stimulatoarele cardiace la spitalul din Iași sau la cel din Brașov fără ca alte cadre medicale să nu știe?

3.Există 273 de fișe medicale care indică faptul că decedații aveau stimulatoare?

4.Există expertiza unor specialiști că aceste stimulatoare refolosite ar fi putut provoca accentuarea bolii sau chiar decesul?

5.Există probe că banii (în sume destul de mici, totuși) și tablourile găsite la percheziții ar reprezenta mita primită de medici? Avocatul doctorului Tesloianu a declarat presei că acesta a fost arestat doar pentru abuz în serviciu.

6.Folosirea stimulatoarelor provenite de la decedați s-a practicat legal în România și dacă da, până în ce an?

Ar fi necesare aceste precizări în comunicatele oficiale sau livrate „pe surse” ca să începem să credem că ne aflăm în fața unor monștri în halate albe și nu în fața unui alt caz senzațional, descoperit chiar în preajma unor alegeri, schimbări de garnitură la Parchet, așa cum Victor Pițurcă a fost săltat în afacerea măștilor pentru Armată cu două zile înainte de bilanțul magistraților doamnei Scutea. Și, de asemenea, să uităm de tendoanele de vacă sau porc găsite în frigiderul doctorului Burnei, acuzat că făcea experimente pe copii cu ele, dar care s-a dovedit că erau folosite în scopuri perfect și legal medicale.