Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) acuză că fostul copreşedinte PNL, Vasile Blaga, şi fostul primar de la Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, s-ar fi folosit de firme fantomă pentru a obţine bani pentru PDL.

"Reprezentanţii firmelor implicate în circuitul expus – respectiv martorii: (…) de la S.C. (…)SRL, (…) de la S.C. (…)SRL, (…)de la S.C. (…)SRL şi (…)de la S.C. (…)SRL au descris modalitatea în care, în perioada 2011-2012, pe baza unor contracte de prestări servicii fictive încheiate cu beneficiarul S.C. (…) SRL Bucureşti, la sediul 11 căreia se deplasau pentru semnarea lor şi întocmirea altor documente justificative, au încasat în conturile deţinute sumele virate de cea din urmă, pe care le-au ridicat în numerar, prezentând – la rândul lor –băncii borderouri fictive de achiziţii cereale şi fier vechi de la persoane fizice. (…) Societăţile pe care le reprezentau nu au prestat serviciile ce au făcut obiectul contractelor cu S.C. (…)SRL, încheierea lor fiind o justificare a plăţilor efectuate de aceasta în conturile deţinute, în principal, la (…) şi au acceptat realizarea acestor operaţiuni în schimbul unor comisioane cuprinse între 200 lei şi 1.500 lei, pe care le primeau săptămânal sau la fiecare retragere în numerar. Persoana care s-a ocupat de colectarea sumelor retrase în numerar din conturile firmelor menţionate – (…), care a beneficiat şi el de un comision de 2% din acestea, (…)

În perioada 2011 –2012, în calitate de primar al municipiului Piatra Neamţ şi vicepreşedinte al (…), ŞTEFAN GHEORGHE a pretins -pentru sine şi pentru respectiva formaţiune politică – de la reprezentantul S.C.(…) S.R.L. Bucureşti –BERDILĂ HORAŢIU BRUNO, un procent cuprins între 10-25% din valoarea fiecărui contract încheiat de aceasta cu C.N. (…) S.A. Bucureşti şi S.C. (…) S.A. Bucureşti în urma derulării unor proceduri de achiziţie publică organizate de aceste companii naţionale pentru achiziţia de servicii şi produse IT, în schimbul căruia a promis şi chiar şi-a exercitat influenţa cu acceptul secretarului general al partidului –BLAGA VASILE -asupra conducerii instituţiilor publice menţionate –în vederea atribuirii preferenţiale a contractelor, primind efectiv suma totală de aproximativ 25.000.000 lei (circa 5.500.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la BLAGA VASILE, sumă transferată de S.C.(…)S.R.L. Bucureşti în conturile unor societăţi cu comportament de tip ,,fantomă” (S.C. (…)SRL, S.C. (…)SRL, S.C. (…)SRL şi S.C. (…) SRL – toate cu sediul în Bucureşti) controlate de persoanele lor de încredere -în urma încheierii unor contractede prestări servicii fictive cu acestea şi ulterior retrasă în numerar

(…) La nivelul anului 2009, în cadrul formaţiunii politice aflate la guvernare – (…)-a existat o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere şi anume secretarul general BLAGA VASILE şi vicepreşedintele ŞTEFAN GHEORGHE, în sensul obţinerii de bani pentru partid. Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să «cotizeze» pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte”, se arată în rechizitoriul în urma căruia Blaga a fost trimis în judecată, conform Mediafax.

Vasile Blaga a fost trimis luni în judecată de procurorii DNA din Ploieşti în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Cauza va fi soluţionată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.