Evenimentul Zilei > Justitie > Procurorii anticorupție cer prelungirea arestului la domiciliu pentru Igor Dodon. Au găsit la percheziții peste 2 milioane de lei
Procurorii anticorupție cer prelungirea arestului la domiciliu pentru Igor Dodon. Au găsit la percheziții peste 2 milioane de lei

Procurorii anticorupție cer prelungirea arestului la domiciliu pentru Igor Dodon. Au găsit la percheziții peste 2 milioane de lei

Anchetatorii cer prelungirea arestului la domiciliu cu încă 30 de zile în cazul lui Igor Dodon. Procurorii spun că au găsit peste 2 milioane de lei, în urma perchezițiilor efectuate la locuințele fostului președinte, dar și la casa mamei sale. Ei au mai spus că există riscul ca acesta să influențeze ancheta sau să fugă dacă este lăsat în libertate.

Procurorii anticorupție din Republica Moldova au solicitat instanței prelungirea mandatului de arestare la domiciliu cu încă 30 de zile, în cazul fostului președinte Igor Dodon. Cererea va fi analizată, pe 18 august, de magistrații Judecătoriei din Chișinău.

Anchetatorii susțin, în solicitatea lor, că lăsarea în libertate a lui Igor Dodon este riscantă deoarece acesta ar putea distruge probe și ar putea influența martori, fapt care au dăuna iremediabil anchetei. În plus, procurorii spun că există un risc mare ca fostul președinte să se sustragă urmării penale, dacă va fi pus în libertate.

Sume mari de bani

De asemenea, procurorii anticorupție au mai anunțat că au găsit sume mari de bani în urma perchezițiilor efectuate la locuințele lui Igor Dodon, dar și la casa mamei sale. Astfel, de la domiciliul fostului președinte au fost confiscați 7.100 de euro și 20.000 de ruble. Alți 10.000 de euro au fost descoperiți într-un autoturism.

La domiciului mamei lui Igor Dodon au fost găsiți 689 600 de lei, 17. 005 Euro și 1. 000 dolari americani. Dintr-un alt imobil din Chșinău au mai fost ridicați 37.450 de euro. În total peste 2 milioane de lei.

„Cu autorizarea magistraților au fost aplicate sechestre pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a mijloacelor financiare în sumă totală de 2 145 000 lei”, se arată în comunicatul Parchetului Anticorupție, potrivit noi.md.

Acuzații grave

Igor Dodon a fost reţinut pe 24 mai 2022 pentru 72 de ore, după ce procurorii au dispus percheziţii la reşedinţele sale, iar două zile mai târziu a fost plasat în arest la domiciliu.

Fostul lider al Partidului Socialiştilor este suspectat de corupţie pasivă, acceptarea finanţării formaţiunii sale politice de către o organizaţie criminală, trădare de ţară şi îmbogăţire ilicită.

Și Soția și mama sa au fost puse sub învinuire în acest dosar, pentru îmbogățire ilicită și, respectiv, complicitate la îmbogățire ilicită. Fostul președinte Igor Dodon susține că atât el, cât și membri familiei sale sunt nevinovați.