Evenimentul ZileiJustitieAvocații lui Igor Dodon acuză procurorii și ofițerii de securitate că au făcut publice informații confidențiale din anchetă

Avocații lui Igor Dodon acuză procurorii și ofițerii de securitate că au făcut publice informații confidențiale din anchetă

Avocații lui Igor Dodon acuză procurorii și ofițerii de securitate că au făcut publice informații confidențiale din anchetă
Avocații fostului președinte al Republicii Moldova susțin că anchetatorii au făcut publice date din fața urmăririi penale și că scurgerile de informații au dus la agresarea verbală a mamei lui Igor Dodon, dar și la încălcarea dreptului la viață privată. Mama și soția lui Dodon au fost puse sub învinuire în dosarul în care fostul președinte este acuzat, printre altele, de corupție și trădare de țară.

Avocaţii lui Igor Dodon au redactat o scrisoare deschisă pe care au trimis-o noii șefe a Parchetului Național Anticorupție, dar și mai multor misiuni diplomatice.

Aceștia susțin că procurorii de caz, dar și mai mulți ofițeri ai Serviciului de Informaţii şi Securitate ar fi făcut publice date confidențiale din dosarul în care este cercetat Igor Dodon.

Potrivit avocaților, aceste scurgeri intenționate de informații ar fi dus la agresarea verbală a mamei fostului președinte, dar și a soției acestuia. În plus, susțin avocații, astfel de acțiuni au încălcat dreptul la viață privată, cât și prezumția de nevinoțăție de care ar trebui să beneficieze clientul lor. De asemenea, avocații cer ca toți cei responsabili de divulgarea de informații din cadrul urmării penale să fie trași la răspundere.

Ce spun procurorii

Reprezentanții Parchetului Național Anticorupție au spus că vor analiza conținutul scrisorii și apoi vor oferi o declarația referitoare la aceste acuzații. Procurorul de caz, Petru Iarmaliuc a spus că fiecare avocat își contruiește apărarea așa cum dorește și că nu va comenta conținutul scrisorii.

Mama fostului preşedinte Igor Dodon, Galina Dodon, a fost agresată verbal de câteva persoane la intrarea în sediul Parchetului, în 10 august. Instituția a transmis a doua zi un comunicat de presă în care și-a exprimat dezacordul față de producerea incidentului şi a menţionat nu are competența necesară pentru a gestiona astfel de situaţii.

Galina Dodon a fost pusă sub învinuire în același dosar în care este cercetat și fiul ei. Ea este acuzată de complicitate la îmbogăţire ilicită. Procurorii au anunţat că, în urma percheziţiilor, au fost descoperite sume mari de bani în locuința femeii. Și soţia lui Igor Dodon este invinuită în acest dosar sub acuzația de îmbogăţire ilicită, potrivit publika.md.

Acuzații grave

Igor Dodon a fost reţinut pe 24 mai 2022 pentru 72 de ore, după ce procurorii au dispus percheziţii la reşedinţele sale, iar două zile mai târziu a fost plasat în arest la domiciliu.

Fostul lider al Partidului Socialiştilor este suspectat de corupţie pasivă, acceptarea finanţării formaţiunii sale politice de către o organizaţie criminală, trădare de ţară şi îmbogăţire ilicită. Fostul președinte Igor Dodon susține că atât el, cât și membri familiei sale sunt nevinovați.


Accesează: