Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, interviu din arest la domiciliu. Acuzații pentru Maia Sandu

Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova, interviu din arest la domiciliu. Acuzații pentru Maia Sandu Igor Dodon. Sursa foto: INQUAM PHOTOS

Fostul șef de stat al Republicii Moldova, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, a oferit un interviu, în casa sa de la Buiucani. El susține că ar fi interceptat zi și noapte, prin intermediul brățării de la picior și al dispozitivului pe care este obligat să îl poarte.

Igor Dodon a fost șeful de stat al Republicii Moldova între 2016-2020. Pe 23 iunie 2022, Justiția din Moldova a decis ca Dodon să fie arestat pentru 30 de zile la domiciliu. Judecătorii nu au acceptat solicitarea procurorilor de a-i interzice să facă declarații publice și să comunice cu presa, așa cum a fost în cazul Procurorului General Suspendat, Alexandr Stoianoglo. Astfel, el a oferit un interviu în perioada de sentință despre cum e arestul la domiciliu.

„În arest la domiciliu îți pun pe picior un fel de brățară și umbli cu lucrul acesta. În fiecare zi 3-4 oameni stau și ascultă ce vorbim noi, de la SIS, de la Poliție, de la Procuratură, ascultă și depun raport la conducere, vă închipuiți ce oameni bolnavi. Aceste lucruri sunt ilegale, apropo, ele nu pot fi folosite ca probe. Ei ascultă permanent, ce discut eu cu soția, cu copiii și fac raport pe asta. Ei ce, nu au cu ce e ocupa? Haideți mâine să facem o expertiză independentă, să deschidem față de mine, presă, să vedem că ele sunt pline cu microfoane. Bătaie de joc, o să îl arunc acuș undeva, dar mă sună acuș și mă întreabă unde e”, a spus fostul șef de stat.

Arestarea lui Igor Dodon

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost reținut pe 24 mai 2022, de ziua Maiei Sandu, pentru 72 de ore. Au fost invocate patru dosare penale, printre care se numără: trădare de patrie, corupție sau îmbogățire ilegală. Astfel, procurorii în comun cu CNA și SIS au descins pe 24 mai, de ziua Maiei Sandu, cu percheziții la domiciliul fostului șef de stat, Igor Dodon, fiind suspectat pe mai multe capete de acuzare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 26 mai, judecătorii au decis să îl plaseze în arest la domiciliu pe Igor Dodon pentru o perioadă de 30 de zile. Procurorii au cerut menținerea fostului președinte după gratii. Cumnatul lui Dodon, bănuit și el în dosarul de îmbogățire ilicită, drept complice, a fost trimis pentru o lună în Penitenciarul 13.

Igor Dodon a respins toate acuzațiile care i s-au adus. El a declarat că poate justifica fiecare sumă de bani care a fost ridicată de procurori din casa sa. El susține că acestea sunt legal acumulate din salariu.

"Un cadou de ziua Maiei Sandu”

„Un show de doi bani cu învinuiri grave și neprobate. Atunci când o guvernare nu e în stare să conducă țara, luptă cu opoziția, un cadou de ziua Maiei Sandu”, a declarat secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, după decizia judecătorilor.

Kremlinul s-a arătat îngrijorat de situația fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon. El este „un susținător al relațiilor de prietenie cu Rusia”.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a anunțat cu o săptămână înainte de reținere că ar putea fi arestat. „O nouă majorare de prețuri, ce fac ei? Își amintesc că a fost ceva în 2019, toți deja au înțeles că nimic nu a fost, și încearcă să facă un nou serial. Acuș va începe serialul Dodon la Procuratură”, a declarat președintele de onoare al PSRM.

Pe data de 31 mai, Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe, prin care Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu. „Magistrații au lăsat aceeași decizie. Vreau să declar că mă consider nevinovat”, a declarat Dodon.