Procurorul cere condamnarea la închisoare pe viaţă a lui Ratko Mladic, „'Măcelarul din Balcani”
- Simona Stupar
- 7 decembrie 2016, 17:30
Procurorul a cerut miercuri închisoarea pe viaţă împotriva fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, supranumit „Măcelarul din Balcani”, acuzat că a desfăşurat o „epurare etnică” a unei părţi a Bosniei în vederea creării unui stat sârb pur din punct de vedere etnic,
„Ar fi o insultă la adresa victimelor şi un afront adus justiţiei de a-l condamna la oricare altă pedeapsă în afară de închisoarea pe viaţă", a declarat procurorul Alan Tieger în faţa Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI) la Haga.
Procesul său a ajuns săptămâna trecută la capătul procedurilor începute în 2012, iar Ratko Mladic, în vârstă de 74 de ani, trebuie să răspundă la 11 capete de acuzare de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război comise în timpul războiului din Bosnia (1992-1995), care a făcut peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de strămutaţi.
"A venit momentul ca generalul Mladic să fie tras la răspundere pentru crimele comise împotriva fiecăreia dintre victimele sale şi a comunităţii pe care el a distrus-o", a adăugat Tieger, conform Reuters, citată de Agerpres.
Apărarea ar urma să îşi înceapă vineri pledoaria, prevăzută să dureze trei zile, în timp ce verdictul este aşteptat în 2017.
Ratko Mladic trebuie să răspundă în special pentru asediul de la Sarajevo, care a durat 44 de luni şi în cursul căruia 10.000 de civili au fost ucişi, căzând victime obuzelor de mortiere lansate de pe înălţimile care înconjoară oraşul sau focurilor de armă trase de lunetişti.
Acuzat de luare de ostatici a unor angajaţi ai ONU, Ratko Mladic este, de asemenea, urmărit penal pentru masacrarea a aproape 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani în iulie 1995 la Srebrenica, cel mai sângeros masacru comis în Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.
Conform acuzării, care şi-a finalizat miercuri un rechizitoriu ce a durat trei zile, inculpatul s-a aflat „la comanda” forţelor sârbo-bosniace „care au comis o schemă constantă de crime", chiar dacă el încearcă acum "să se sustragă de la responsabilitatea cu care altădată se lăuda".
Procesul împotriva lui Ratko Mladic este ultimul pentru TPI, creat în timpul războiului din 1993 de către ONU pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe autorii celor mai mari atrocităţi comise în timpul conflictelor care au dus la destrămarea fostei Iugoslavii.
Inculpat în iulie 1995, el a stat ascuns timp de 16 ani de justiţia internaţională, fiind arestat în casa unui membru al familiei sale în Serbia, la 26 mai 2011.
La sfârşitul lunii martie, fostul lider politic al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, a fost condamnat de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie la 40 de ani de închisoare pentru genocid şi crime împotriva umanităţii în timpul războiului din Bosnia.
El a fost găsit vinovat de genocid pentru masacrarea a aproape 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani la Srebrenica în iulie 1995.