”Probleme tot mai mari pentru procurorul Iulian Nica, cel care pe vremea in care activa la DNA a instrumentat dosarul “Retrocedarilor”, în care Printul Paltin Sturdza și alti inculpati au fost arestati in baza unor stenograme falsificate in mod grosolan de “Binomul DNA-SRI”.

Impotriva lui Iulian Nica sunt formulate acuzatii extrem de grave, iar in momentul de fata procurorul este vizat in doua dosare penale”, susțin jurnaliștii de la Lumea Justiției.

Acuzații GRAVE la adresa DNA din partea unui om important: „Procurorul Iulian Nica mi-a deschis dosar că am refuzat să denunţ în fals că aş fi dat mită unor judecători”

Mai exact, procurorul Nica a primit o lovitura grea, joi 11 ianuarie 2018, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatoarea Rodica Aida Popa  a confirmat redeschiderea si reluarea urmaririi penale dispusa de PÎCCJ în 21 decembrie 2017, privind pe “faptuitorii” Iulian Nica si Nicolae Feticu, acesta din urma ofiter de politie judiciara in DNA. Faptele sunt extrem de grave:

-represiune nedreapta;

-complicitate la represiune nedreapta;

-inducerea in eroare a organelor judiciare;

-fals intelectual;

-abuz in serviciu;

-cercetare abuziva;.

Decizia de confirmare a redeschiderii si reluarii urmaririi penale fata de “faptuitorul” procuror Iulian Nica a fost luata la cererea petentului Sorin Ion Iacob, inculpat in dosarul “Retrocedarilor”. Decizia judecatoarei Rodica Aida Popa este definitivă.

 

Iulian Nica mai este vizat într-un dosar

Nu este însă singurul dosar care îl vizeaza pe procurorul Iulian Nica, fost la DNA, în prezent la Parchetul Tribunalului Brasov. La PÎCCJ se mai afla o cauza care il priveste, aceasta fiind deschisa ca urmare a plangerii pe care Printul Paltin Sturdza a formulat-o, in iunie 2015, impotriva procurorului DNA Iulian Nica si ofiterilor de politie judiciara Sandu Mihai Bucurenciu, Ovidiu Iordache si Nicolae Ciprian Feticu de la DNA Brasov, acuzand falsificarea grosolana a stenogramelor unor inregistrari care fusesera ridicate de la locuinta sa cu ocazia unei perchezitii domiciliare.

Care sunt acuzațiile

Plangerea care viza comiterea infractiunilor de inducere in eroare a organelor judiciare, abuz in serviciu, fals intelectual si constituire de grup infractional organizat a fost clasata de procuroarea PICCJ Carmen Rusu prin ordonata din 2 iunie 2016. Ordonanta procuroarei Rusu a fost atacata de Paltin Sturdza, fara succes insa caci fostul sef al Sectiei de urmarire penala si Criminalistica, Cristian Lazar, a respins plangerea prin ordonanta din 5 decembrie 2016.

S-a mimat o anchetă?

Cele doua ordonante au fost atacate de Paltin Sturdza la Inalta Curte, iar in 11 ianuarie 2017 judecătoarea Francisca Vasile a admis actiunea si a dispus trimiterea cauzei la procuror pentru completarea urmaririi penale sub aspectul infractiunilor de abuz in serviciu, fals intelectual si grup infractional organizat.

Mai exact, Francisca Vasile a constatat ca PICCJ a mimat o ancheta in acest caz si, foarte important, a recomandat procurorilor sa ii identifice pe lucratorii SRI care au redat stenogramele, ancheta urmand sa ii vizeze si pe acestia.

Întreb materialul poate fi citit pe Luju.ro!