Procuror DIICOT, ACHITAT DEFINITIV după ce a fost acuzat de ȘANTAJ. El este MARTOR-CHEIE într-un DOSAR de RĂSUNET. Exclusiv EVZ
- Alecu Racoviceanu
- 4 iunie 2018, 08:36
Una dintre sentințele așteptate luna asta este în dosarele fostei procuror șef al DIICOT, Alina Bica. După cum știm, sentința o va găsi pe fosta procuroare în Costa Rica, unde susține că și-a obținut statutul de refugiat politic.
Unul dintre martorii din anchetele penale care au vizat-o pe Alina Bica este Ionel Tudosan, fost procuror la structura centrală a DIICOT, în perioada în care instituția era condusă de Bica.
Deși mărturiile din instanță ale procurorului Tudosan au fost publicate în timpul procesului, puțină lume a făcut legătura între acest nume și o altă anchetă a DNA, structura care a anchetat-o și trimis-o în judecată și pe Bica. Acum dosarul DNA al procurorului Tudosan s-a încheiat.
”Urmează însă și reversul!”
Joi, pe profilul de Facebook Ionel Tudosan a apărut următoarea postare: ”Trei ani de umilințe, denigrări, minciuni la adresa mea, au încetat azi, instanța supremă, în complet de 5 judecători, menținând soluția de achitare de la fond. A fost nevoie de 8 judecători, fond și apel, să arate unor procurori habarniști ce este aceea o infracțiune. Și cu astfel de oameni eu mă consideram coleg! Urmează însă și reversul. De data asta pe cinstite!”
Pe siteul Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost publicată pe 30 mai decizia completului de 5 judecători din care extrag: ” Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi de inculpaţii Vlădoianu Marius Radu şi Tudosan Ionel împotriva sentinţei penale nr.49 din 31 ianuarie 2017, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul nr.2600/1/2015.”
Sentința din ianuarie 2017 spunea că Marius Vlădoianu, fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu executare, pentru trafic de influență, dar îl achita de o altă acuzație, de șantaj. Prin decizie era achitat și Ionel Tudosan, procurorul DIICOT, acuzat de complicitate la șantaj.
Dosarul 2600/1/2015
Dosarul la care face referire Tudosan în postarea de pe Facebook a început în 5 iunie 2015, când Vlădoianu a fost arestat iar Tudosan pus sub control judiciar. În scurt timp, pe 30 iunie, se emite rechizitoriul. În august, dosarul este trimis înapoi la DNA pentru completare, dar el revine pe rol.
Acuzațiile aduse lui Vlădoianu, cele pentru care a fost condamnat, au fost: ”în perioada iulie 2012 – septembrie 2013, inculpatul Marius Radu Vlădoianu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, beneficiind de ajutorul unei alte persoane, a pretins de la un martor denunțător sume de bani totalizând aproximativ 7000 de euro și un comision de 20% din valoarea unui contract sau 20% din suprafața terenului aflat în litigiu pe rolul instanței, pentru a-și exercita influența asupra magistraților judecători, astfel încât persoana denunțătoare să obțină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită.
Legătura dintre Marius Radu Vlădoianu și denunțătorul din prezenta cauză a fost intermediată, în perioada iulie 2002 – aprilie 2013, de o altă persoană care a pretins și a primit pentru Marius Vlădoianu și pentru sine diferite sume de bani de la denunțător.”
Prin același rechizitoriu era descrisă și o faptă de șantaj, comisă de Vlădoianu, avându-l complice pe Tudosan, dar aceste acuzații au fost respinse de două complete consecutive de judecători de la Înalta Curte, așa că nu le mai reproduc. Era vorba, oricum, de niște cetățeni sirieni.
Martorul acuzării
În toamna lui 2014, o știre făcea ocolul redacțiilor, șefa DIICOT, Alina Bica, a fost arestată. Într-unul din dosarele deschise erau folosiți și martori dintre procurorii pe care îi avusese subordonați.
În 30 septembrie 2016, când procesele ei erau pe rol, aflăm, prin intermediul unor relatări de presă, adevărul.ro și news.ro cine era unul dintre acești martori:
„Procurorul DIICOT Ionel Tudosan a povestit vineri, în faţa magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, că în toamna lui 2014 a fost chemat de două ori de Alina Bica, atunci când aceasta era la conducerea Direcţiei, care i-a cerut să intercepteze trei oameni de afaceri despre a căror activitate a fost informat de Biroul de Prevenire a Spălării Banilor şi printr-o sesizare a SRI.
„Mi-a cerut să-i interceptez pe cei trei. Am discutat de două ori cu ea, m-a chemat cu dosarul. I-am explicat că nu am cu ce să mă prezint în faţa judecătorului pentru mandate de interceptare a convorbirilor telefonice. Nu înţelegeam de ce îmi indică cum să fac anchetă în dosar”, a arătat procurorul Tudosan în declaraţia sa de martor, dată în dosarul privind despăgubirile de la ANRP acordate lui Gheorghe Stelian pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.
El a arată că dosarul era din 2013, îl primise de la un coleg şi privea posibile fapte de spălare de bani şi tranzacţii ilegale pe bursă în valoare de 22 milioane de lei. Procurorul a mai povestit în faţa instanţei că a chemat martori şi i-a audiat pe unii dintre suspecţi, moment în care Alina Bica i-a reproşat că a “înţepat” dosarul.
“La a două întâlnire, care a avut loc cu o zi înainte de a fi reţinută de DNA, procurorul-şef mi-a reproşat că am “înţepat” dosarul prin audierea persoanelor vizate de sesizare. M-a deranjat asta. După două zile, după ce am văzut în presă despre ce-i vorba, mi-am dat seama că este vorba despre dosarul pe care eu îl aveam în lucrare şi l-am trimis la DNA”, a arătat Tudosan. Oamenii de afaceri cercetaţi în respectivul dosar erau Valentin Vişoiu, Gheorghe Daniel şi Adrian Andrici.”