Procuror constănțean, condamnat, cu suspendare, pentru trafic de influență. Denunțătorul, osândit la șase ani și șase luni închisoare

Procuror constănțean, condamnat, cu suspendare, pentru trafic de influență. Denunțătorul, osândit la șase ani și șase luni închisoare

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis apelul DNA Constanța, la sentințele date de Curtea de Apel Constanța în dosarul în care un procuror fusese condamnat la doi ani închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită, iar denunțătorul, omul de afaceri Răzvan Dimoftache,șase ani și șase luni, cu executare. Astăzi, instanța supremă a decis, pentru procuror, o condamnarea la trei ani de închisoare, cu suspendare, omului de afaceri menținându-i-se pedeapsa de șase ani și șase luni, cu executare.

Cei doi au fost trimiși în judecată, în 2016, cu procurorul sub control judiciar, pentru trafic de influență, iar omul de afaceri, în stare de libertate, pentru cumpărare de influență. Cel care ar fi făcut denunțul ar fi chiar omul de afaceri,  Răzvan Dimoftache, care a înregistrat video cum procurorul lua banii oferiți de el. Potrivit DNA, “la datele de 10 februarie 2012 și 5 martie 2012, inculpatul Balaican Vasile, care era procuror delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, a primit de la inculpatul Dimoftache Răzvan suma totală de 500 de euro în două tranșe, de 200 euro și respectiv 300 de euro, pentru a-și trafica influența pe lângă procurorul de caz dintr-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Tulcea, asupra căruia a lăsat să se creadă că are influență, dosar în care inculpatul Dimoftache Răzvan era cercetat pentru comiterea unei infracțiuni la regimul circulației, promițându-i că îl va influența pe procurorul de caz astfel încât acesta să dispună față de Dimoftache Răzvan o soluție favorabilă”.

 

În februarie 2018, Curtea de Apel Constanța l-a condamnat pe procurorul Vasile Balaican, care între timp ieșise la pensie, la doi ani de închisoare, cu suspendare, sub supraveghere pe patru ani. Răzvan Dimoftache a primit o condamnare la trei ani închisoare, cu executare. În plus, Curtea de Apel a revocat suspendarea unei pedepsei de trei ani şi jumătate, la care fusese condamnat cu suspendare, în 2007, pentru înşelăciune, stabilind astfel executarea unei pedepse de șase și jumătate de închisoare. Atât DNA cât și inculpații au contestat decizia Curții de Apel Constanța. Surprinzător este faptul că fostul magistrat Balaican a mai fost cercetat și în 2014 pentru luare de mită, suspectat că ar fi primit suma de 2000 de euro, însă dosarul, instrumentat de prcurorii constănțeni, a fost clasat.

 

Răzvan Dimoftache spunea, atunc,i că totul i se trage de la mai mulți procurori constănțeni pe care, timp de 15 ani, i-ar fi “alimentat” cu bani și produse. Susținea că este „nevinovat” și că, de fapt, relațiile cu procurorii s-au răcit după ce firmele lui au început să scârțâie și nu a mai putut „unge rotițele”. Și-a luat măsuri de siguranță și a reușit să înregistreze, audio și video, o mulțime de convorbiri cu procurorii.: „Am spus la DNA ce mi-au pretins de-a lungul timpului, cum m-au șantajat, cum mi s-a spus, dai suma respectivă și nu o să mai ai probleme, sau îi dai clădirea lui cutărescu, ca să nu fii arestat”. Dosarul pentru înșelăciune ar fi fost instrumentat încă din 2007 însă, potrivit lui Dimoftache, în luna decembrie 2015 el a făcut sesizare la DNA împotriva procurorilor, inclusiv împotriva actualului adjunct al Secției Speciale pentru Investigarea Magistraților, Adina Florea, la vremea respectivă prim procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

 

“Nu am mai vrut să-i sponsorizez (pe procurori). De ce nu m-au arestat în 2007 și m-au arestat după ce am depus plângere? Pentru că până acum au luat bani de la mine”, declara, el, pentru EVZ. Răzvan Dimoftache este afaceristul a cărei reținere, în 2016,  a produs vâlvă în țară, după ce s-a speculat că produsele din carne congelată găsite în lăzile sale frigorifice ar avea o vechime de 40 de ani, fapt infirmat ulterior de specialiști. El a fost cercetat pentru evaziune fiscală, înșelăciune, falsificare și folosire de instrumente false pentru presupuse fapte produse în perioada 2007-2016, conform Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.