Procesul prin care se contestă alegerea în CSM a lui Norel Popescu a fost trimis la Constanța.

Procesul prin care se contestă alegerea în CSM a lui Norel Popescu a fost trimis la Constanța.

Judecătorul Dragoș Popoiag, contracandidatul lui Popescu, a contestat în justiție calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Inițial, procesul a fost înregistrat la Curtea de Apel București. După primul termen, judecătorul Popescu a făcut cerere de strămutare.

Pe 28 noiembrie, judecătorii de la Curtea Supremă au decis mutarea dosarului la Constanța. Prin decizie majoritară, 2 la 1, cererea lui Popescu a fost acceptată. Potrivit declarației de interese, Simona Camelia Marcu este membru fondator al Asociației Magistraților din România (AMR) iar Elena Gabriela Bogasiu este membru al aceleași asociații.

Pe de altă parte, Norel Popescu a ocupat funcția de vicepreședinte al AMR și a fost susținut în alegerile pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii de asociația profesională amintită.Dealtfel, AMR este intervenient în procesul dintre Popoiag și Popescu „în numele altei persoane”.

Zi lungă la CSM

Întrebat de motivele invocate pentru strămutarea procesului de la Curtea de Apel București, Norel Popescu ne-a îndrumat către avocatul său pe motiv că este ocupat, fiind „o zi lungă”. În iunie 2014, Dragoș Popoiag a contestat în justiție calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în cazul lui Norel Popescu. Motivele invocate de Popoiag sunt, în principal, acelea că la data desemnării lui Popescu drept candidat şi pe parcursul derulării procedurii, nu îndeplinea condiţia de bază, respectiv aceea de a fi judecător în activitate la Tribunalul Mehedinţi. Mai mult, Norel Popescu s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate pe toată durata procedurii, în condiţiile în care a cumulat atât calitatea de membru CSM, poziţie de demnitate publică, cât şi pe aceea de candidat la o astfel de funcţie.

Legătura cu Duicu

Numele lui Norel Popescu apare în referatul cu propunerea de arestare a baronului de Mehedinți Adriran Duicu. Procurorii DNA spun că a fost solicitat de Duicu să-i ofere consultanţă în dosarul său de incompatibilitate. Inspecţia Judiciară a CSM l-a verificat pe Norel Popescu față de acest aspect dar a constat că Norel Popescu nu a încălcat deontologia profesională. "… din relaţiile comunicate de către DNA nu rezultă faptul că ar fi avut loc o discuţie între domnul judecător Norel Popescu şi inculpatul Duicu Ioan Adrian, ci doar faptul că inculpatul Duicu l-a rugat pe Mediansky Ștefan Ladislau, secretar al CJ Mehedinţi să aibă o dicuţie cu domnul judecător pe această temă, însă această discuţie nu a mai avut loc, cu toate că Mediansky s-a deplasat la sediul Tribunalului Mehedinţi, însă nu l-a mai găsit pe judecător la serviciu”, au constatat inspectorii Inspecţiei Judiciare.

Opinie contrară

Pe de altă parte, în declaraţia dată în faţa judecătorilor Adrian Duicu a spus că l-a consultat pe judecătorul Popescu care şi-a exprimat o opinie juridică. „Lui Norel Popescu, preşedintele Tribunalului Mehedinţi şi în prezent membru CSM, i-am cerut părerea - el fiind un profesionist în contencios - pentru a mă lămuri dacă funcţia de consilier judeţean este compatibilă cu funcţia de de preşedinte de Consiliul Judeţean. Norel mi-a spus că din punctul lui de vedere nu există o incompatibilitate. Acesta a fost un sfat al său”, a declarat Adrian Duicu.