Procesul de selecţie a managerilor privaţi a prins viteză

Procesul de selecţie a managerilor privaţi a prins viteză

Autorităţile sunt hotărâte să aleagă, până în februarie 2012, cei mai buni manageri pentru companiile controlate de stat. Miza este una uriaşă: cele mai mari companii de stat, deşi au avut anul trecut afaceri de aproape 50 miliarde lei, au avut pierderi de peste 2 miliarde lei. Cel mai avansat este Ministerul Economiei, care este aproape să aleagă consultantul pentru procesul de recrutare.

Cele trei companii ale căror oferte au fost acceptate sunt Asocierea George Butunoiu Group & Biriş Goran, Pedersen and Partners Consulting şi Agenţia de Servicii Professional. Câştigătorul va primi de la stat circa 0,6 milioane euro, fără TVA, pentru serviciile oferite.

Bătălia finală

Cel mai probabil, bătălia finală pentru serviciile de consultanţă în recrutarea de manageri privaţi pentru companiile de stat se va da între Asocierea George Butunoiu Group Srl & SCA Biriş Goran şi Pedersen and Partners Consulting, potrivit declaraţiilor date pentru EVZ de către specialistul în resurse umane George Butunoiu. Acesta consideră că Pedersen are un avantaj în ceea ce priveşte numărul de birouri pe plan internaţional, în timp ce Asocierea are o vechime mai mare pe piaţa românească. Pedersen and Partners are o expertiză puternică pe plan naţional şi internaţional în domeniul recrutării de personal, consideră Kristian Pedersen, Principal - Head of Consumer Products Practice în cadrul companiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Experienţa noastră internaţională şi capacitatea de înţelegere a domeniului recrutării de manageri de top ne poziţionează bine în vederea selectării şi evaluării companiilor care vor efectua recrutările", a afirmat Pedersen.

Conform proiectului de lege, în primul rând, viitorii manageri privaţi vor trebui să dea dovadă că au "aptitudini legate de procesul decizional, precum şi cunoştinţe în domeniul relaţiilor economice interne şi internaţionale, probate prin teste adecvate".

În plus, aceştia vor fi punctaţi şi în funcţie de propunerile pe care le prezintă de "restructurare, relansare economică, ocupare şi formare a forţei de muncă, precum şi de privatizare a societăţii comerciale, după caz, aplicabile imediat, având indicatorii de referinţă, obiectivele şi criteriile de performanţă care trebuie îndeplinite".

Ministerul Transporturilor

În cazul acestui minister, procesul este mai lent. Potrivit unui comunicat de la această instituţie, în prezent încă se lucrează la procedura de selecţie a firmei de recrutare. Primele companii din subordinea acestui minister care vor avea manager privat sunt Tarom şi CFR Marfă.

În plus, "în cazurile în care urmează a fi vândute pachete minoritare de acţiuni, acest calendar poate fi modificat pentru a permite participarea noilor acţionari minoritari".

Statul intenţionează să scoată la vânzare pachete minoritare atât la operatorul feroviar de marfă, cât şi la cel aerian, astfel că la conducerea acestor două companii de stat am putea să nu avem manageri privaţi la începutul anului viitor, ci mult mai târziu.

PROCEDURĂ

Etapele alegerii directorilor privaţi

În cazul Ministerului Economiei, consultantul care va fi ales dintre cele trei firme rămase în cursă va superviza activitatea firmei de recrutare care se va ocupa ulterior de selectarea managerilor privaţi. Această firmă va trebui aleasă până pe data de 1 octombrie. Până pe 1 decembrie, trebuie stabilită lista scurtă cu managerii care vor fi propuşi. Numirile în funcţie vor fi făcute până la sfârşitul lunii februarie 2012. Consultantul va întocmi caietele de sarcini ce vor sta la baza licitaţiilor pentru desemnarea firmelor de recrutare a viitorilor manageri, pentru fiecare dintre cele cinci companii: Hidroelectrica, Oltchim, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), Electrica Furnizare si Compania Naţională Romarm.

Managerii privaţi, care vor fi angajaţi la companiile de stat, vor avea venituri lunare echivalente cu până la 45 de salarii lunare medii brute la nivel de societate, potrivit unui proiect de lege. Acest coeficient este valabil în cazul unei întreprinderi de stat cu o cifră de afaceri anuală de peste un miliard de lei şi cu peste 10.000 de angajaţi. Cel mai mare salariu mediu lunar brut a fost, în 2010, la Romgaz, de peste 5.300 lei, astfel că un manager ar putea câştiga peste 50.000 euro lunar. Citiţi şi:

  • Managerii privaţi ar putea câştiga peste 50.000 euro pe lună
  • Cum vor fi selectaţi managerii privaţi. VEZI ce spune proiectul de lege
  • Primele numiri de manageri privaţi se vor face până la finele lui februarie 2012