Proces POLITIC răsunător în Turcia lui Erdogan: nouă INTELECTUALI acuzaţi de TERORISM
- Radu Pădure
- 29 decembrie 2016, 10:33
Un proces emblematic pentru dictatura instaurată în Turcia începe joi, 29 decembrie. Observatorilor şi rudelor li se interzice să asiste la judecată.
Sala prea mică este pretextul pentru care diplomaţii europeni, reprezentanţii ONG-urilor, părinţii şi rudele acuzaţilor şi ziariştii nu vor fi acceptaţi la şedinţa de judecată, în ciuda faptului că avocaţii au cerut o sală mai mare.
Pe banca acuzării, vor sta o scriitoare (Asli Erdogan), o profesoară de lingvistică (Necmiye Alpay) şi doi ziarişti (Inan Kizilkaya et Zana Kaya). Alte cinci locuri vor fi libere, dat fiind că inculpaţii au reuşit să fugă din ţară înainte de începerea procesului.
Cei nouă acuzaţi riscă închisoarea pe viaţă pentru articolele lor sau pentru sprijinul declarat faţă de cotidianul Ozgur Gundem, cunoscut pentru poziţiile sale favorabile la adresa Partidului Muncitorilor Kurzi (PKK).
Numele cel mai răsunător dintre acuzaţi este Asli Erdogan (nici o legătură de rudenie cu preşedintele turc), scriitoare de renume, ale cărei romane au fost traduse în mai multe limbi.
Ea este acuzată de „atentat la integritatea statului”, prin intermediul cronicilor sale, şi că este „membră a unei organizaţii teroriste”, PKK.
Aceste acuzaţii sunt în totală contradicţie cu personalitatea scriitoarei, o femeie prea independentă pentru a i se putea aplica o etichetă.
Aysegul Tozeren, prietena romancierei, o caracterizează:
„Asli a fost mereu de partea celor obidiţi. De mică, strângea de pe stradă toate pisicile din cartier şi le aducea acasă. Acţiunile sale nu au nimic ideologic, ea este astfel, caracterul său i-o cere. Sunt 18 ani de când publică cronici în diferite ziare de opoziţie din Turcia, cu acelaşi mesaj, şi nu a fost condamnată niciodată. Însă, acum, Turcia s-a schimbat.”
Asli Erdogan nu a mai fost văzută din 17 august, atunci când poliţiştii mascaţi i-au pătruns în casă şi au dus-o la arest. Nici măcar nu se ştie care este starea sănătăţii sale.
O serie de intelectuali europeni au semnat o petiţie prin care au cerut eliberarea imediată a celor patru acuzaţi, însă autorităţile turce nu le-au luat în seamă.