Evenimentul Zilei > International > Proces câștigat după 22 de ani! Reclamantul a fost taxat în plus cu circa 2,5 lei când a cumpărat un bilet de tren
Proces câștigat după 22 de ani! Reclamantul a fost taxat în plus cu circa 2,5 lei când a cumpărat un bilet de tren

Proces câștigat după 22 de ani! Reclamantul a fost taxat în plus cu circa 2,5 lei când a cumpărat un bilet de tren

Un bărbat din India a câștigat un proces de 22 de ani împotriva căilor ferate, după ce a fost taxat în plus cu 0,25 de dolari pentru două bilete cumpărate în anul 1999.

Tungnath Chaturvedi, de profesie avocat, a fost taxat cu 20 de rupii în plus, echivalentul a 0,25 dolari, pentru două bilete pe care le cumpărase acum 22 de ani. Incidentul a avut loc la gara cantonamentului Mathura din statul Uttar Pradesh, din nordul Indiei.

„Am participat la peste 100 de audieri în legătură cu acest caz”, a declarat bărbatul în vârstă de 66 de ani. „Dar nu poți pune preț pe energia și timpul pe care l-am pierdut luptând pentru acest caz”, a mai precizat acesta.

Săptămâna trecută, un tribunal pentru protecția consumatorilor a decis să-i dea câștig de cauză bărbatului, și a obligat astfel căile ferate ramburseze suma luată, plus dobândă.

A fost taxat în plus cu 0,25 dolari

Chaturvedi, care locuiește în Uttar Pradesh, călătorea de la Mathura la Moradabad, când un funcționar de rezervare a biletelor l-a suprataxat pentru cele două bilete pe care le cumpărase.

Biletele costau 35 de rupii fiecare, iar când a dat 100 de rupii, funcționarul i-a returnat doar 10 rupii, taxând 90 de rupii pentru bilete în loc de 70. Deși i-a atras atenția funcționarului că l-a taxtat în plus, nicio rambursare nu a fost primită.

Bărbatul a spus că i-a luat ani de zile pentru a rezolva cazul din cauza ritmului lent în care funcționează justiția în India. „Căile ferate au încercat, de asemenea, să respingă cazul, spunând că plângerile împotriva căilor ferate ar trebui adresate unui tribunal feroviar și nu unei instanțe a protecție consumatorilor”, a mai precizat bărbatul.

Tungnath Chaturvedi
Sursa: BBC

Câștig de cauză pentru Tungnath Chaturvedi

După ani întregi de luptă în instanță, bărbatul a primit câștig de cauză. Instanța a ordonat căilor ferate să-i plătească o amendă de 15.000 de rupii, echivalentul a 188 de dolari. De asemenea, Curtea a ordonat căilor ferate să îi ramburseze cele 20 de rupii cu o dobândă de 12% pe an, din 1999 până în 2022.

Instanța a mai dispus ca, dacă suma nu va fi plătită în termenul specificat de 30 de zile, rata dobânzii să fie revizuită la 15%.

„Nu banii contează. Aici a fost întotdeauna o luptă pentru dreptate și o luptă împotriva corupției, așa că a meritat”, a precizat bărbatul, potrivit BBC.