Analiză pe procentele luate de PSD: „La începutul lunii erau peste toate partidele. A fost o răzbunare!” Exclusiv, Informația momentului
- Sandra Săl ăgean
- 27 mai 2019, 11:14
Directorul BCS, Bruno Ștefan, a explicat fenomenul de creștere pe care l-a înregistrat alianța USR-Plus în cadrul rubricii EvZ, „Telefonul de la ora 09.00”.
EvZ: - Prezența la urne a depășit cu mult prima dvs previziune, pe care ați făcut-o în cadrul unui interviu realizat de EvZ. Ați prevăzut o ieșire la vot de peste 40 la sută. Nimeni nu credea asta...
Bruno Ștefan: - Nici eu nu am crezut ce mi s-a spus în sondaj, am crezut ca oamenii dau răspunsuri false.
De data aceasta, într-adevăr, a fost adevărat ce au spus, și anume că vor să iasă la vot. Chiar mi-e rușine că nu am crezut în cifrele sondajului meu. Dorința de a vota a crescut. Am oprit numărătoarea pe 7 mai. Dar fenomenul de cădere, în cazul principalelor partide, s-a menținut. ALDE, de la 10, a ajuns la 6. Tendințele credeam că se vor opri. PNL a oprit caderea, dar nu s-a rederesat. A fost o schimbare de strategie, iar USR-Plus a fost cea mai mare surpriza. Nu mă așteptam să fie atât de mare creșterea acestei alianțe. În decembrie aveau 19 procente. Au scăzut la 10 când a intrat Rareș Bogdan. Ajunsese la 15-16 cand a venit Rareș Bogdan. Nu mă așteptam să ajungă la 20 și ceva de procente și cred că nici ei.
Am avut, totuși, și un un indicator în acest sens. Joi am avut examene cu studenții (n.r. Politehnică). Au fost mai mult de 150 de studenți. Mai mult de jumătate spuneau că votează USR, iar în urmă cu o lună abia găseam oameni care să voteze cu acest partid. Am avut senzația că tinerilor le-a fost rușine să spună că vor vota cu un alt partid. O asemenea creștere fantastică a USR-ului a fost și când a candidat Nicușor Dan, deci nu e prima oară. Nu știu care e rețeta, poate e vorba despre o rețea de voluntari foarte activi. Au acționat la un nivel foarte mare, dar eu nu am măsurat strategia USR-Plus la nivel național, doar urban și e clar că Facebookul i-a ajutat pe candidați să fie vizibili. Au funcționat ca o armată mobilizată, foarte bine pusă la punct. Tendința se vedea, dar nu se știa dacă va continua. Dacă aveam alegeri peste o săptămână scorul ar fi fost și mai mare!
- Ați mai întâlnit o astfel de creștere și în cazul altor partide?
- Da. A PRM-ului în anul 2000. A fost cam la fel.
- Cum credeți că se vor replia acum partidele pentru viitoarele alegeri?
- Rețeta asta a funcționat în 2016, clar. Agresivitatea și radicalismul USRiștilor îi vor obliga pe ceilalți să facă pași înapoi. PNL se va prabusși dacă nu se va alia cu USRPlus. Nu cred că vor alege altă cale. Tonul îl vor da ei, deși sunt minoritari. În mod normal, PSD ar trebui să-și dea demisia, așa s-ar și salva. Iar presiunea pe partide va fi mult mai puternică la viitoarele alegeri.
- Situația actuală a PSD crează un precedent sau au mai fost astfeld e căderi înregistrate de partid?
- Nu e un precedent. În 2007 au luat 22 la suta la Parlamentare - acelea fiind primele alegeri Europarlamentare. S-au redresat, iar la următoarele alegeri au ajuns la 30 și ceva de procente. Au luat 5 milioane și ceva de voturi. Trebuie să înțelegem că au oameni de stânga, care au viziuni de stânga. Eu cred că PSD se poate redresa, deși nu-mi doresc, dar au un electorat de stânga, iar acești români urăsc viziunea de dreapta.
- De ce nu au ieșit acești oameni de stânga acum, la vot?
- Nu au venit acum la vot dezamăgiți de Dragnea, dar după ce își găsesc un lider, vor acționa. Prezența a fost scăzută la vot, acolo unde erau fiefurile lor. Tocmai pentru ca au simțit că atât timp cât e Dragnea la putere, nu au speranță. Practic, unii au votat cu alte partide, din răzbunare pe PSD.
PSD ajunsese la 29% în sondaje, la începutul lunii mai. Tendințele partidelor erau în cădere față de PSD.
Cine este Bruno Ștefan?
Sociolog şi scriitor. Prof. univ. dr la Universitatea ”Politehnica” București, Departamentul pentru Formarea Cadrelor Didactice și Științe Socio-Umane şi fondator al Biroului de Cercetări Sociale (BCS), este membru al Asociației Sociologilor din România și al Behavioural Dynamics Institute din Londra. A publicat 12 cărți de sociologie (dintre care trei în SUA), cele mai reprezentative fiind ”Mediul penitenciar românesc” (Ed. Institutul European, 2006), ”Teoreticieni ai organizațiilor și managementului. Dicționar și crestomație” (Ed. Politehnica Press, 2011), ”Dimensiunile urii interetnice în Secuime” (Ed. BCS, 2001). De asemenea, a publicat două volume de povestiri: ”Coincidențe bizare”