Procedura de revocare, declanșat ă de Toader. Capul lui Kovesi, pe butuc la Cotroceni

Procedura de revocare, declanșat ă de Toader. Capul lui Kovesi, pe butuc la Cotroceni

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a dat, ieri, „undă verde” pentru demararea procedurii de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, prezentând un Raport privind activitatea acesteia de management la DNA, alcătuit din nu mai puţin de 20 de puncte. Printre acestea s-au numărat:

În anul 2017 DNA a creat trei confl icte de natură constituţională între instituţiile statului. - „CCR a orientat conduita DNA în sensul că nu poate ancheta oportunitatea unei Hotărâri de Guvern”, a spus Toader.

● Laura Codruţa Kovesi a refuzat să se prezinte în faţa Comisiei speciale de anchetă privind alegerile din 2009 - „Şefa DNA înlătură a priori orice colaborare cu instituţia ce reprezintă suveranitatea poporului”

● Kovesi a dat dovadă de un comportament excesiv de autoritar şi discreţionar, neconform cu codul deontologic al magistraţilor.

● Şefa DNA a obstrucţionat controlul Inspecţiei Judiciare.

● Într-un interviu pentru Euronews a acuzat deopotrivă politicieni şi oameni de afaceri - „Opera de legiferare e a legiuitorului”

● Şefa DNA a intervenit ilegal în anchete

● Încercarea de a obţine condamnări cu orice preţ - „Această decapare este absolut contrară oricărui stat de drept”

● Neimplicarea procurorului şef în identifi carea şi eliminarea comportamentelor abuzive ale fostului procuror Negulescu - „Standardul anticorupţie nu poate acoperi comportamente neconstituţionale”

Între timp, au apărut noi dezvăluiri despre dosarele de la DNA Ploiești. La începutul lui septembrie 2016, structura teritorială lansa un nou dosar răsunător, dar şi inedit prin anvergura personajelor implicate. Procurorii îl acuzau pe Victor Ponta, fost premier, că a primit 220.000 de euro de la Sebastian Ghiţă, pentru a-l aduce la o conferinţă în Bucureşti pe fostul premier britanic Tony Blair. Procurorii mai susţin şi faptul că cei doi au colaborat în acelaşi mod şi în campania pentru alegerile prezidenţiale din 2014.

„Am un fetiş cu Ghiţă”

Oricât de spectaculoase ar fi personajele din acest dosar, modul cum a fost declaşat este de-a dreptul incredibil. Antena3 a prezentat noi înregistrări din sediul DNA Ploieşti din care reiese că dosarul a fost declanşat după un denunţ dictat de procurorii Mircea Negulescu şi Alfred Savu, scris de poliţistul judiciar Mihai Iordache şi semnat de Vlad Cosma, acesta din urmă fiind ameninţat că dacă nu semnează va avea el însuşi probleme. În timpul discuţiei, care a avut loc în vara anului 2016, Negulescu spune din nou că are un fetiş cu Sebastian Ghiţă: „I-am zis şi lui Lucică (Lucian Onea –n.r.), ne jucăm cu mintea lui. Am un fetiş cu el (Sebastian Ghiţă – n.r.)”.

Negulescu nu ştia legea

Din aceeaşi înregistrare reiese o situaţie tragicomică, prin faptul că aflăm că Mircea Negulesc şi echipa de la DNA Ploieşti nici măcar nu ştiau bine legile după care instrumentau dosarele. „Dă-mi 13-le ăla, să ne uităm un pic ... să vedem cum zice (caută în articolul 13 să vadă cum poate încadra fapta la corupţie –n.r.)”, spune Mircea Negulescu.

Din această replică aflăm nu numai că procurorul nu ştie legile, dar şi faptul că denunţurile erau astfel făcute nu în spiritul adevărului, ci pentru a se potrivi cu definţia faptelor din codul penal. Alfred Savu reuşeşte performanţa să includă şi vizita unor oficiali americani în dosarul penal cunoscut sub numele de „Ponta-Ghiţă-Blair”. „Am zis aşa… că urma să plătească cheltuieli ocazionate de venirea americanilor şi acum o să zicem că ştii că i-a mai asigurat”, spune procurorul Alfred Savu.

Procurorul se referă cel mai probabil la două firme americane de consultanţă care l-au ajutat pe Victor Ponta în toamna anului 2014. În timpul campaniei, au venit la Bucuresti Mitch Stewart, care a lucrat pentru Barack Obama, si firma Podesta Group, una dintre cele mai puternice companii americane de lobby

Doi procurori și un polițist fac un denunț

Iată cele mai importante afirmaţii de pe noua înregistrare apărută în spaţiul public.

procuror Alfred Savu: Subsemnatul, nu ştiu ce…unde ai ajuns? Vă aduc la cunoştinţă?

poliţist DNA Mihai Iordache: Formulez prezentul denunţ cu privire la fapte de natură penală săvârşite de....mogulul, deputat în Parlamentul

procuror Alfred Savu: Precizez că, în perioada premergătoare campaniei şi imediat după, am asistat…sau imediat după, da? Cum să zicem? La începutul campaniei electorale procuror Mircea Negulescu: În mod direct şi personal am asistat.

procuror Alfred Savu: Păi, nu, că acuma zice….de el.

procuror Mircea Negulescu: Am asistat la o discuţie, da?

procuror Alfred Savu: …purtată între Ponta Victor Viorel şi Sebastian Ghiţă Aurelian..

procuror Mircea Negulescu: ..care….să-i asigure consultanţă şi sprijin logistic.. care candida la acea dată, în acea perioadă… pentru funcţia de ..

poliţist DNA Mihai Iordache: ..preşedinte al României.

procuror Mircea Negulescu: Să fie pretinderea înainte de venirea ăstora.

procuror Mircea Negulescu: Ăăă, dă-mi 13-le ăla, să ne uităm un pic pe….să vedem cum zice.

Descinderi DNA la PSD Prahova

În cursul zilei de ieri, mai multe percheziţii de amploare au avut loc la sediul PSD Prahova. În anchetă este implicată soţia fostului premier, europarlamentarul Daciana Sârbu. Procurorii DNA au cerut PSD Prahova zeci de chitanţe legate de alegerile europarlamentare din 2014. Preşedintele PSD Prahova, Bogdan Toader, a declarat că au fost cerute aproximativ 30 de chitanţe, dar a negat că ar fi vorba despre percheziţii.

La rândul său, Victor Ponta a reacţionat dur pe Facebook, spunând că informaţia privitoare la soţia sa, Daciana, este un fake news: „Citiți titlul de la această știre care spune „Daciana Sârbu este vizată” și citiți știrea din interior în care cei de la PSD Prahova răspund foarte clar ca Daciana Sârbu „NU este vizată”!!!!”

Procurorul Negulescu, „paradit” de un jurnalist

Mircea Negulescu, zis și procurorul Portocală, a ajuns astăzi la audieri la Parchetul General, în urma denunțurilor depuse și în urma înregistrărilor prezentate în spațiul public. După audieri și după ce a trecut rapid printre jurnaliști fără să dea declarații, Mircea Negulescu s-a întors la Parchet și s-a plâns că a fost hărțuit și agresat de un cameraman de la un post de televiziune.

La ieșirea de la Parchetul General, în urma audierilor, procurorul Mircea Negulescu a fost întâmpinat de jurnaliști, însă nici de această dată nu a vrut să vorbească despre situația sa. „Nu dau niciun fel de declarație”, a spus Negulescu. „Mă hărțuiți! Lăsați-mă să trec. Luați mâna de pe mine!”, a declarat Mircea Negulescu.

Mircea Negulescu a ieșit din Parchetul General și s-a plâns că a fost agresat de unul dintre cameramani. Acesta s-a întors în instituție pentru a depune plângere împotriva jurnalistului respectiv, care a fost și legitimat. „Vreau să mă lăsați să merg. Nu dau niciun fel de declarație pentru că mă hărțuiți. Ați sărit pe mine, mă împiedicați. Nu vreau să dau declarații. Vreți să mă tâlhăriți, nu înțeleg”, a spus procurorul la ieșirea din Parchet.