Evenimentul Zilei > Social > Probleme mari pentru șoferi. Scăpați de aceste mașini! Așa vrea Ministerul…
Probleme mari pentru șoferi. Scăpați de aceste mașini! Așa vrea Ministerul…

Probleme mari pentru șoferi. Scăpați de aceste mașini! Așa vrea Ministerul…

În ultima zi a mandatului său, ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu a anunțat că România trebuie să scoată de pe piață maşinile cu norme de poluare Euro 0, 1, 2 sau 3.

Măsura trebuie implementată de așa manieră încât să nu deschidă calea unui atac la Curtea Europeană de Justiţie, spune ministrul.

Pe lângă mașini, Gavrilescu are în vedere și echipamentele electrocasnice mari consumatoare de energie.

„Nu numai că România trebuie să-şi facă ţintele, dar este normal să putem să îndepărtăm din casele noastre şi din instituţiile mari toate echipamentele electronice şi electrocasnice care sunt, în momentul de faţă, mari consumatoare de energie. Toate trebuie făcute în sensul de a diminua reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi emisiile de CO2, şi aici fac referire la Programul „Rabla”. În acelaşi timp, trebuie să ne gândim foarte bine pentru anul viitor la o metodă prin care toate maşinile care au Euro 0, 1, 2, 3 să fie cumva îndepărtate de pe piaţă. Acest lucru trebuie să fie făcut numai printr-o asumare, dar şi printr-un mod în care să nu putem fi atacaţi la Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene”, a spus Gavrilescu citată de Agerpres.

Pentru ca programul „Rabla pentru electrocasnice”, să poată fi extins și la instituțiile statului și persoane juridice se caută bani din fonduri europene.

De la 1 februarie 2018, taxa auto a fost eliminată, iar toţi cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor urmau să-şi primească banii înapoi de la stat. Ulterior acestei măsuri, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat că Timbrul de mediu va avea un înlocuitor, dar nu va fi o nouă taxă. Până în prezent, nu s-a găsit nicio formulă de înlocuire a taxei auto.

„Trebuie să facem noi calcule în aşa fel încât să nu plângem după aceea de zeci de milioane de euro. Până la această oră, o formă care să fie agreată, fără niciun dubiu care să nu aibă repercusiuni mari asupra noastră a tuturor nu s-a găsit. Deci, nu am găsit varianta optimă care să poată să confere, cumulate, toate plângerile şi să nu avem nicio problemă din punct de vedere juridic. În al doilea rând, ne dorim ca acea contribuţie sub deviza „Poluatorul plăteşte” să nu aibă o amprentă financiară importantă asupra noastră. Nu avem o variantă finală, pentru că avem un cumul de calcul care nu este gata. Când începem să lucrăm în sistemul matematic, apar şi alte variante şi constaţi că trebuie să reiei calculele de la capăt. Noi am crezut că putem finaliza o variantă până la finalul anului, dar am putut. Nu vă mai pot promite un orizont de timp, legat de acest subiect, vă spun sincer. O să mai dureze”, a afirmat ministrul.
Graţiela Gavrilescu și-a depus demisia marți, după ședința de Guvern.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: