Probleme mari pentru româncele care muncesc în Spania. Sunt neplătite de multe luni

Probleme mari pentru româncele care muncesc în Spania. Sunt neplătite de multe luni

Multe persoane au rămas fără venit din cauza problemelor pandemiei.

Multe românce care muncesc în Spania au avut mari necazuri în ultimele luni. Este vorba despre persoanele care muncesc în această țară în domeniul domestic. Statul iberic a decis să le acorde o subvenție extraordinară, dar până acum, din 32.000 de cereri depuse au fost soluționate doar 67, până la data de 8 iulie, conform ziariștilor de la ziarulromanesc.es.

Problema este că o mare parte dintre angajați lucrează ilegal, fără contract sau în condiții dificile, iar odată cu sosirea pandemiei de coronavirus, situația lor s-a agravat. Mulți și-au pierdut locul de muncă, nu au dreptul de a obține șomaj și statul nu le oferă condiții nevoile minime, spune sursa citată.

Problemele au început la data de 14 martie, atunci când multe dintre acești muncitori au fost dați afară de angajtori fără să beneficieze de vreo compensație bănească.

Ne puteți urmări și pe Google News

Două săptămâni mai târziu, la 1 aprilie, Guvernul anunța că va fi aprobată o subvenție extraordinară pentru lucrătorii domestici. În ciuda acestei promisiuni a guvernanților spanioli, termenul pentru solicitarea acestei subvenții s-a deschis abia pe 5 mai, la o lună și jumătate de la declararea stării de alarmă.

Până în 2 iulie au fost primite aproape 32.000 de cereri, dintre care, în 8 iulie, doar 67 fuseseră acceptate.

Acestea sunt cele mai recente date publicate de oficialii Ministerului Muncii, care nu au fost actualizate de la 8 iulie. Trebuie amintit că numărul de cereri reprezintă o mică parte a grupului, 5,5%, din moment ce ultimul sondaj asupra populației active (APE) a închis anul 2019 cu un total de 580.500 de persoane care au declarat că sunt angajate în activități domestice ca personal intern.

Una dintre cele 32.000 de persoane care au solicitat și nu au primit subvenția este Sonia, 48 de ani. În Uutimii 3 ani și jumătate a lucrat, având grijă de o persoană complet dependentă în Laredo, Cantabria. A muncit cu contract, în fiecare zi a anului, cu excepția sărbătorilor corespunzătoare.

Salariul său a fost mai mic decât minimul interprofesional, întrucât cu cele două plăți surogat pe care le-a primit, acestea nu au ajuns la 850 de euro pe lună. Femeia pe care o îngrijea a murit pe 21 martie, după ceva timp în spital, în urma unui stop cardio-respirator. În acel moment, ea și-a pierdut locul de muncă și veniturile, deoarece „nu se consideră că ar trebui să avem dreptul la șomaj”.

Odată aprobată subvenția și termenul limită pentru solicitarea acesteia, el a solicitat-o ​​în consecință. Cu toate acestea, după luna iulie, ea încă nu primește niciun ban și are probleme financiare.

„Am rămas fără venituri începând cu 21 martie și fără să știu când sau cât sau cât voi obține. În casa mea este singurul venit, cu excepția pensiei minime a mamei mele, deja pensionată, care dă doar să plătească chiria casei”, declară Sonia.

Ea mai precizează că: „Ofertele actuale profită mult de situație. Unii caută internă pentru 500 de euro pe lună, cu două ore libere pe săptămână, sau externă plătind 3 euro pe oră”.