În lume există patru grupe de sânge distribuite neuniform în rândul populației. Cercetătorii au încercat zeci de ani să afle de ce au apărut aceste grupe de sânge diferite, iar acum au în sfârșit răspunsul. Medicii spun că malaria este boala care a dus la diversificarea grupelor de sânge.
Grupele de sânge reprezintă un mod universal de clasificare a tipurilor de sânge existente în rândul populației, precum și a gradului de compatibilitate dintre ele.
Există patru grupe sanguine majore: A, B, AB și O. Fiecare este definită de antigenul care este prezent pe suprafața globulelor roșii.
-Grupa de sânge O nu prezintă antigen nici de tip A, nici de tip B, dar se află în plasmă anticorpi anti-A și anti-B
– Grupa de sânge A prezintă antigen de tip A și anticorpi de tip anti-B în plasmă
– Grupa de sânge B prezintă antigen de tip B și anticorpi anti-A în plasmă
– Grupa de sânge AB prezintă antigen A și antigen B pe suprafața hematiilor.
Malaria, cauza principală
Cu toții ne întrebăm de unde a apărut distribuția grupelor de sânge și de ce sunt diferite. Specialiștii vin acum cu o explicație: malaria este cauza principală a diversității grupelor de sânge.
De exemplu, persoanele care au grupa de sânge 0 sunt protejate împotriva decesului din cauza malariei. Boala a ucis sute de mii de oameni în 2020. Malaria împiedică practic sângele și oxigenul să ajungă creier și astfel se poate ajunge la complicații grave și chiar la moarte.
„Datele sugerează, fără niciun dubiu, că motivul pentru care avem diferite grupuri de sânge este malaria. De exemplu, în Nigeria, peste jumătate din populație are grupa 0, care o protejează împotriva malariei”, a spus dr. Claudia Cohn, director medical al băncii de sânge a Universității din Minnesota. Malaria a ucis 627.000 de oameni în întreaga lume în 2020, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, potrivit VerveTimes.
Antigenul Duffy
Pe lângă cele patru grupe sanguine principale, există alte 15 tipuri de antigeni care pot fi prezente pe suprafața celulelor roșii din sânge, a explicat Cohn pentru Live Science. Unul dintre aceștia se numește ”Duffy”. Oamenii cărora le lipsește acest antigen sunt rezistenți la unul dintre cei doi paraziți majori care provoacă malaria.
Absența antigenului Duffy este comună în toată Africa subsahariană, unde malaria este frecventă, dar rar întâlnită în alte regiuni ale lumii. Există dovezi științifice care arată de ce populațiile care au evoluat în zonele predispuse la malarie au grupă de sânge de tip O, dar e mai puțin clar de ce sângele din grupele A, B și AB poate fi găsit în proporții relativ mari în altă parte.
Predipoziție spre anumite boli
Oamenii de știință spun că există anumite legături între unele boli și grupele de sânge. Un studiu din anul 2021 publicat în revista BioMed Research International a constatat că persoanele cu grupa O sunt mai predispuse la holeră, tuberculoză și oreion. În schimb, persoanele cu grupa de sânge AB au mai multe șanse să facă variolă și infecții cu Salmonella și E. coli.