Probleme mari cu vaccinul anti-coronavirus. La așa ceva nu se aștepta nimeni

Probleme mari cu vaccinul anti-coronavirus. La așa ceva nu se aștepta nimeni

Industria aeronautică consideră că expedierea unui vaccin coronavirus în întreaga lume va fi „cea mai mare provocare pentru transport”.

 

Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA) apreciază că necesarul pentru a astfel de activitate va fi echivalentul a 8.000 de avioane Boeing 747 .

Deși nu există încă un vaccin Covid-19, IATA lucrează deja cu companiile aeriene, aeroporturile, organismele globale de sănătate și firmele de medicamente pentru un plan global de transport aerian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Programul de distribuție presupune că este necesară o singură doză de persoană.

„Livrarea în condiții de siguranță a vaccinurilor Covid-19 va fi misiunea secolului pentru industria aeriană globală de marfă. Dar nu se va întâmpla fără o planificare atentă în avans. Și timpul pentru asta este acum", a declarat Alexandre de Juniac, director executiv al IATA.

În timp ce companiile aeriene și-au concentrat atenția asupra livrării de mărfuri în timpul recesiunii severe a zborurilor de pasageri, vaccinurile de transport maritim sunt mult mai complexe.

Nu toate avioanele sunt potrivite pentru transportarea vaccinurilor, deoarece au nevoie de temperaturi ambientale între 2 și 8C pentru transportul de medicamente. Unele vaccinuri pot necesita temperaturi de îngheț, ceea ce ar exclude multe dintre aeronave.

„Cunoaștem bine procedurile. Ceea ce trebuie să facem este să ne situăm la cît va fi necesar”, a adăugat Glyn Hughes, șeful corpului industrial.

Zborurile către anumite părți ale lumii, inclusiv unele zone din Asia de Sud-Est, vor fi critice, deoarece acestea nu dispun de capacități de producere a vaccinurilor, a adăugat el.

Distribuirea unui vaccin în Africa ar fi „imposibilă” în acest moment IATA spune că având în vedere lipsa capacității de încărcare, dimensiunea regiunii și complexitatea punctelor de trecere a frontierei.

Transportul va avea nevoie de „o precizie aproape militară” și va necesita facilități pentru locațiile în care va fi depozitat vaccinul.

Aproximativ 140 de vaccinuri sunt în curs de dezvoltare timpurie și aproximativ două duzini sunt acum testate pe oameni în cadrul studiilor clinice.

Unul este dezvoltat de Universitatea din Oxford, care se află deja într-un stadiu avansat de testare.

IATA a cerut guvernelor să înceapă acum o planificare atentă pentru a se asigura că sunt pe deplin pregătite odată ce vaccinurile sunt aprobate și disponibile pentru distribuție.

Alături de faptul că acestea sunt manipulate și transportate la temperaturi controlate, securitatea reprezintă o altă problemă.

„Vaccinurile sunt produse de mare valoare. Trebuie să să avem proceduri în vigoare pentru a ne asigura că transporturile se desfășoară în siguranță privitor la manipulare și furt", a conchis IATA, titrează BBC.