Vaccinarea anti-COVID a fost blocată timp de mai multe ore în mai multe centre din București şi din ţară. Cadrele medicale nu au mai putut accesa registrul electronic naţional al vaccinărilor. Sute de oameni au stat la cozi aşteptând deblocarea. Sistemul informatic a cedat pentru că au existat zeci de mii de accesări în acelaşi timp, au explicat oficialii.
Vaccinarea „în maşină" a început în forță la Oradea, inclusiv cu români reveniţi din străinătate. La scurt timp însă, a apărut o pană: a cedat platforma electronică de înregistrare. Persoanele prinse în coloană, după căderea sistemului, au aşteptat cu răbdare deblocarea.
Cozi la mai multe centre din țară
De asemenea, și la Timișoara s-au format cozi la mai multe centre, după ce Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor nu a mai putut fi accesat.
La Bucureşti, sute de oameni au fost nevoiţi să aştepte cu orele. Platforma informatică a avut nenumărate sincope.
Adeverinţa nu a putut fi descărcată însă nici de pe site, din cauza problemelor tehnice.
Pe platforma informatică gestionată de Institutul Naţional de Sănătate Publică sunt introduse toate datele despre cei vaccinaţi şi despre tipul de ser administrat. Apar în sistem aproape 3 milioane şi jumătate de persoane vaccinate anti-COVID cu cel puţin o doză, relatează TVR.
Începând de sâmbătă, vaccinarea va fi posibilă şi fără programare, la orice centru, în limita capacităţii şi a dozelor disponibile, pe bază de bon de ordine. Persoanele care au peste 60 de ani se pot prezenta doar cu buletinul la orice oră. Celelalte persoane, după ora 14.oo.
Procesul de vaccinare a fost afectat timp de mai multe ore din motive tehnice
Procesul de vaccinare a fost puternic afectat timp de două ore din cauza Registrului Electronic Naţional de Vaccinare (RENV). Până la soluţionarea problemelor tehnice, procesul e imunizare a fost, practic, blocat.
Platforma RENV aflată în administrarea Institutului Naţional de Sănătate Publică nu a fost funcţională pentru mai bine de două ore, fapt care a blocat, practic, procesul de imunizare. Persoanele care au primit serul nu au putut fi înregistrate oficial. Medicii din centrele de vaccinare nu au putut emite nici documentele doveditoare ale imunizării.
Românii care au făcut cele doua doze de vaccin îşi pot descărca adeverinţa electronica care atestă că au încheiat ciclul de imunizare din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, la adresa https://adulti.renv.ro/users/login
Mai multe ţări europene, unele reprezentând locuri de mare atracţie pentru românii care îşi fac vacanţele în străinătate, au anunţat deja ca accesul turiştilor se va face, în primul rând, pe baza documentelor care atestă ca s-au imunizat împotriva noului coronavirus.