Probleme la granița României cu Bulgaria. Producătorii de cereale, cu ajutoare de milioane, cer să se oprească importul din Ucraina

Probleme la granița României cu Bulgaria. Producătorii de cereale, cu ajutoare de milioane, cer să se oprească importul din UcrainaCozi, Vama Giurgiu. Sursa foto. EVZ

Fermierii bulgari au anunțat că vor bloca cu utilaje trei puncte de frontieră cu România.

Producătorii de cereale încep de miercuri proteste de trei zile la punctele de frontieră de la Vidin, Ruse, Silistra și Kardam, împotriva importului scutit de taxe vamale la cereale și oleaginoase din Ucraina. Fermierii au anunțat că între orele 10 și 11 în fiecare zi, până pe 31 martie, vor bloca cele patru puncte de frontieră de-a lungul graniței de nord a Bulgariei cu utilaje grele, scrie SEGA.

"Solicitările noastre sunt ca Bulgaria să nu prelungească valabilitatea regulamentului european privind importul fără taxe vamale de mărfuri de origine agricolă din Ucraina. Acesta a fost adoptat în mai 2022 și expiră la sfârșitul lunii mai a acestui an", a declarat Boian Dimov, președinte al Uniunii Regionale a Cooperativelor Agricole de la Silistra.

Protestul producătorilor de cereale împotriva importurilor ucrainene vine la o săptămână după ce președintele Rumen Radev și ministrul bulgar al agriculturii, Iavor Ghecev, au oferit asigurări că Bruxelles-ul va acorda compensații de 16 milioane de euro pentru „coridoarele de solidaritate” prevăzute pentru exportul de cereale ucrainene.

Din cauza importului ucrainean intens de cereale în țară, depozitele producătorilor bulgari sunt pline de producție stocată, au anunțat fermierii protestatari. În special pentru regiunea Silistra, producția stocată ar fi de 34 de milioane de leva, iar în toată Bulgaria - de 800 de milioane de leva, a subliniat Boian Dimov.

Noua recoltă nu are unde să fie depozitată

"Nu există piață pentru cerealele bulgărești, iar recolta vine peste două luni. Noua recoltă nu are unde să fie depozitată și nu există nicio perspectivă ca situația să se îmbunătățească dacă importul ucrainean de produse agricole în țară va continua", a explicat președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Cereale din Bulgaria, Kostadin Kostadinov.

Producătorii de cereale așteaptă sprijin de la ministrul bulgar al agriculturii, care a anunțat deja că este de partea lor. Aceștia așteaptă să audă de la el ce măsuri va lua cabinetul interimar împotriva importurilor din Ucraina, dar și măsuri pentru a face față „situației dificile din sectorul agricol, prețurilor scăzute de achiziție și imposibilității vânzării producției interne”.

„Fermierul bulgar a întâmpinat destule greutăți, a plătit suficient pentru toleranța sa, îl vom pune pe ministru pe tractor, el va conduce coloana care va defila pe drum până la graniță înainte de Podul Dunării”, a spus Kostadin Kostadinov.

Marea problemă a producătorilor bulgari de cereale este că grâul și floarea soarelui ieftine din Ucraina le subminează piețele în străinătate și nu este clar exact cum poate rezolva guvernul bulgar această problemă. În Bulgaria, cerealele ucrainene nu sunt folosite pentru producția de pâine, explică încă de anul trecut Mariana Kukușeva, președintele Uniunii Naționale a Brutăriilor și Cofetăriilor.

Ea a precizat că dacă până în urmă cu o lună se importa grâul ucrainean, acesta era folosit în principal pentru furaje, deoarece produsele ucrainene nu îndeplinesc cerințele noastre de control fitosanitar. Și a subliniat că Bulgaria are în prezent un excedent de 1.200.000 de tone de grâu, iar anul trecut pe vremea asta a fost un preț de peste două ori mai mare. „Astăzi este deja la un preț mic, nu există cerere, pentru că s-au deschis coridoarele către o piață uriașă, care era piața noastră - aceasta este piața turcă și arabă”, a explicat Kukușeva. (Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News