Evenimentul Zilei > Social > Ai PROBLEME cu COMPUTERUL? Acesta poate fi MOTIVUL. Sunt afectaţi MILIOANE de OAMENI
Ai PROBLEME cu COMPUTERUL? Acesta poate fi MOTIVUL. Sunt afectaţi MILIOANE de OAMENI

Ai PROBLEME cu COMPUTERUL? Acesta poate fi MOTIVUL. Sunt afectaţi MILIOANE de OAMENI

Numărul utilizatorilor de internet care au căzut victime ale atacurilor cu programe ilegitime de mining de criptomonede a depăşit, în acest an, cinci milioane, la nivel global, în creştere cu peste 83% faţă de anul anterior, reiese dintr-un raport publicat, recent, de Kaspersky Lab.

Principalii factori din spatele interesului crescut pentru criptomonede au fost instalarea şi utilizarea de software şi conţinut nelicenţiate, precizează experţii.

Analiza de specialitate arată că procentul de programe de mining detectate a crescut de la 5%, în 2017, la 8% în 2018 din numărul total de ameninţări, în timp ce numărul total de utilizatori care s-au confruntat cu programe de mining pentru dispozitive mobile a crescut de peste cinci ori, până la 10.242.

„În 2018, programele de mining de criptomonede au prevalat în faţa principalei ameninţări a anilor trecuţi, şi anume ransomware-ul. Numărul utilizatorilor de Internet atacaţi cu programe de mining de criptomonede a crescut constant în prima jumătate a anului, cu un vârf în martie, aproximativ 1,2 milioane de utilizatori fiind atacaţi într-o lună. Experţii Kaspersky Lab au investigat contextul economic al izbucnirii febrei criptomonedelor, pentru a descoperi ce a condus la răspândirea ei la nivel global. Au analizat reglementările, preţul la electricitate în primele 10 ţări vizate de programe de mining şi principalii vectori de infectare pentru familiile malware cele mai răspândite. Analiza arată că nici legislaţia în domeniul criptomonedelor, nici costul electricităţii nu au un impact semnificativ asupra răspândirii malware-ului de mining. Investigaţia asupra familiilor malware arată, însă, că au infectat dispozitivele mai ales păcălind utilizatorii să instaleze software piratat şi conţinut fără licenţă”, se precizează într-un comunicat de presă al companiei.

Conform rezultatelor raportului citat, numărul total de utilizatori care au întâlnit programe de mining a crescut cu peste 83%, de la 2.726.491 (în 2017) la 5.001.414, în 2018.

Experţii Kaspersky Lab sfătuiesc utilizatorii individuali şi corporate să menţină tot timpul software-ul actualizat pe toate dispozitivele folosite pentru a împiedica programele de mining profite de vulnerabilităţi, să updateze soluţia de securitate, dar şi să folosească funcţia de control al aplicaţiilor pentru a urmări activitatea periculoasă din aplicaţii legitime, transmite Agerpres.