Probleme cu acordul de muncă Republica Moldova-Israel. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a anunțat amânarea unei runde a acordului cu privire la muncitorii din construcții.
Instituția nu explică motivele amânării implementării acestui acord cu statul Israel. Dar Ministerul Muncii și Protecției Sociale precizează că reluarea acestuia va fi anunțată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Ce spune MMPS despre Acordul Republica Moldova - Israel
„Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu următoarele precizări pentru cetățenii doritori de a pleca la muncă în sectorul construcțiilor în Statul Israel. Organizarea și desfășurarea celei de-a 29-a runde de implementare a Acordului moldo-israelian, care a fost planificată în decembrie 2023, se amână temporar. Despre reluarea acesteia, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va comunica pe pagina oficială https://www.anofm.md/și totodată va informa individual candidații înregistrați.
Atenționăm că în conformitate cu Acordul bilateral semnat între Republica Moldova și Statul Israel, cetățenii Republicii Moldova pot pleca la muncă în Statul Israel în sectorul construcțiilor doar prin intermediul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, instituția responsabilă de implementarea Acordului bilateral. Angajarea în sectorul construcțiilor realizată prin intermediul agențiilor private sau ca urmare a recrutării directe a companiilor din Israel, este ilegală și contravine prevederilor Acordului menționat.
Cetățenii care doresc să se angajeze temporar în sectorul construcțiilor în Statul Israel se pot înregistra la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă https://anofm.md/ro/subdiviziuniși obține informații suplimentare despre subiectul vizat, contactând gratuit Centrul de apel al ANOFM la numărul 0 8000 1000”, se arată în comunicatul MMPS.
Cerere mare de muncitori străini din cauza războiului
Potrivit presei internaționale, Israelul dorește să aducă până la 70.000 de muncitori străini. Aceștia vor fi recrutați din China, India, Sri Lanka, dar și din Republica Moldova.
Israelul intenționează astfel să-şi întărească sectorul construcţiilor, în condiţiile în care circa 80.000 de muncitori palestinieni nu mai au acces pe teritoriul său după începerea războiului determinat de atacul teroriștilor palestinieni din 7 octombrie 2023.
Construcțiile nu sunt singurul domeniu în care moldovenii muncesc în Israel
Reamintim că Acordul bilateral aL Republicii Moldova cu Israelul cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din Republica Moldova în anumite sectoare din Statul Israel pentru o perioadă adiţională de cinci ani a fost încheiat în 2014, apoi reînnoit pentru cinci ani în 2019.
De asemenea, trebuie precizat că, la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, Comisia de politică externă din Parlament anunța că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va organiza pentru moldovenii care urmează să lucreze în Israel ca îngrijitori la domiciliu „sesiuni de informare despre legile, morala, etica și obiceiurile israeliene, care trebuie respectate pe durata aflării pe teritoriul acestui stat”.