Problema maidanezilor îngropată sub un teanc de comunicări. Reglări de conturi birocratice între Primăria Sector 6 și ASPA

Problema maidanezilor îngropată sub un teanc de comunicări. Reglări de conturi birocratice între Primăria Sector 6 și ASPA Sursă foto: Dreamstime.com

După tragedia de la Lacul Morii, în care o femeie și-a pierdut viața mușcată de maidanezi, autoritățile se feresc de responsabilitate și o pasează de la unele la altele. În acest timp, pe maidanele Capitalei, câinii fără stăpân bântuie în voie, în căutarea altor victime. Din replicile pe care și le aruncă, ASPA, de de-o parte, și Primăria Sector 6, respectiv Poliția locală, de partea cealaltă, se desprinde o concluzie amară. Problema câinilor vagabonzi va fi îngropată, conform obiceiului birocratic, sub un teanc imens de adrese și comunicate de presă.

Autoritățile locale, fie că vorbim despre Primăria Sector 6, condusă de Ciprian Ciucu, și Poliția locală de sector, fie că ne referim la ASPA ori la Primăria Generală, condusă de Nicușor Dan, sunt pe cale să îngroape problema câinilor agresivi în cel mai pur stil birocratic. Sub un maldăr de adrese și comunicate de presă în care își pasează responsabilitatea dintr-o parte în alta.

Pentru funcționarii din instituțiile amintite moartea Anei Oros a devenit o notă de subsol. Ei sunt mult mai interesați să-și regleze conturile, într-o amețeală de articole de lege, ordine, reglementări, proceduri, procese verbale de ședință, din care nu mai înțelege nimeni nimic.

Ar fi fost mai simplu dacă ASPA și Poliția Locală Sector 6 și-ar fi dat mâna, măcar acum, după tragedia de la Lacul Morii și ar fi purces la prinderea câinilor maidanezi și aplicarea legii. În loc să o facă, își irosesc resursele în dispute sterile.

Dar câinii maidanezi de la Lacul Morii și de peste tot din București continuă să latre agresiv, în așteptarea unei noi victime, în timp ce caravana birocrației trece pe ruta Primăria Sector 6 - ASPA și retur.

Totul este ca într-o schiță comică de Ilf și Petrov despre puterea birocrației în fața căreia nu rezistă nimeni și nimic. Cu singura diferență că personajele din schițele lui Ilf și Petrov nu mor, nici înainte, nici la final și, în nici un caz, sfâșiate de câini maidanezi.

Suesa foto. ASPA

Moartea Anei Oros îngropată de birocrație

În cele ce urmează vom reda o parte a corespondenței cu care Primăria Sector 6 și ASPA au invadat spațiul public, în aceste zile. Nu avem pretenția să acoperim întreaga dispută, în ordine strict cronologică. Tot ce ne-am propus este să arătăm cât de absurd se comportă niște instituții publice, finanțate din bani publici, într-o situație de criză, precum aceasta.

Sâmbătă, la scurtă vreme după tragedia de la Lacul Morii, Primăria Sector 6, condusă de Ciprian Ciucu, foarte atent cu imaginea sa de politician, a transmis un comunicat în care spunea că nu se spală pe mâini. Dar întreaga vină era pasată către ASPA, instituția care se ocupă cu gestionarea problemei câinilor maidanezi.

„Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia. Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii fără stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe. Anul trecut, au fost trimise 53 de notificări, iar de la începutul lui 2023 alte 36”, susținea Ciprian Ciucu, mă rog, Primăria Sectorului 6.

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEVZ

ASPA acuză reacția întârziată a Poliției Locale Sector 6

A urmat replica celor de la ASPA, care au afirmat că sesizările Poliției Locale le parvin cu întârziere de câteva zile, astfel că intervențiile lor sunt sortite eșecului, de cele mai multe ori. Mai mult, au dat publicității și o adresă în care reclamau faptul că Poliția Locală Sector 6 i-a împiedicat să-și facă treaba chiar în zona Lacul Morii.

„Concret, Poliția Locală Sector 6 primește petiții de la cetățenii sectorului 6 pe care redirecționează către ASPA la o distanță de una-două zile. Este de la sine înțeles că aceste petiții își pierd utilitatea dacă ajung după câteva zile la ASPA, câinii nemaifiind găsiți în aceleași locații”, a explicat purtătorul de cuvânt al instituției, Cătălina Trănescu, pentru Hotnews.

La câteva ore Primăria Sector 6 a revenit cu o replică la replică, acuzând faptul că ASPA solicită Poliției locale de sector să-și depășească atribuțiile.

„În adresele ei către Poliţia Locală Sector 6, ASPA cere poliţiştilor locali «să dispună verificări pentru a identifica şi sancţiona, dacă e cazul, proprietarii din zonele semnalate care deţin câini neindentificaţi prin microcip şi nesterilizaţi, conform OUG 155/2001». ASPA mai precizează că «nu are competenţele necesare de a verifica şi sancţiona proprietarii de animale cu privire la respectarea legii». GREŞIT!”, se arată într-un alt comunicat al Primăriei Sector 6.

Sursa foto: Politia Sector 6

Primăria Sector 6 disculpă poliția locală

Mai mult, comunicatul face referire la instituțiile abilitate să constate și să aplice sancțiuni în situațiile legate de câinii fără stăpâni, scoțând din culpă Poliția Locală.

„Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac, după caz, de persoane împuternicite, potrivit atribuţiilor de serviciu, din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi de inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din unităţile administrativ-teritoriale, conform normelor metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă»”, precizează Primăria Sectorului 6, citând Articolul 15 al legii invocate de ASPA (OUG 155/2001), în comunicatul de presă.

O altă lege, însă, 115/2010, stabilește la articolul 6, paragraful e) atribuțiile poliției locale în acest domeniu: „constată contravenţii şi aplică sancţiuni, potrivit competenţei, pentru nerespectarea legislaţiei privind regimul de deţinere a câinilor periculoşi sau agresivi, a celei privind programul de gestionare a câinilor fără stăpân şi a celei privind protecţia animalelor şi sesizează serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân despre existenţa acestor câini şi acordă sprijin personalului specializat în capturarea şi transportul acestora la adăpost”.

Oprim aici trecerea în revistă a corespondenței birocratice menite să îngroape cazul Ana Oros și problema câinilor maidanezi de la Lacul Morii, fără pretenția de a o fi epuizat. Este deja prea mult și prea amețitor.

sursa: Facebook / Poliția Locală București

Dialog uluitor între un polițist local și primărie

În cele ce urmează, ca să încheiem apoteotic, vom prezenta o mostră din conversația unui polițist local, cunoscător al legii, se presupune, și o funcționară de la Primărie, pe subiectul câinilor maidanezi. Desprins, cum arătam mai înainte, din universul lui Ilf și Petrov:

Primăria: Bună ziua!

Polițist local: Sărut mâna, doamnă, tot eu sunt. Ce vreau să vă întreb: în legătură cu urgențele. Urgența înseamnă să fie cineva mușcat sau transportat la spital, da?

Primăria: Nu neapărat. Cum am avut câini de luptă, cum am avut.... sau, mă rog, ei au zis că sunt de luptă. Eu știu ce înseamnă urgența?! Nu neapărat să moară omul sau să fie mușcat, nu știu.

Polițist local: Păi spuneți-mi și mie ce înseamnă urgență. Deci să reprezinte pericol, sau cum?

Primăria: Să prezinte un oarecare pericol. Așa nu au cum să se ducă după toți câinii din București, nu au cum, sunt mii de sesizări.

Polițist local: Am înțeles. Deci să fie foarte agresivi, da?

Primăria: Agresivi... (tușește)... ceva de genul ăsta. Nici ăștia de la Orhideea azi n-au făcut nimic, dar erau talie mare și....

Polițist local: Spuneți-mi ce înseamnă urgență, deci trebuie să fie...

Primăria: Domnule, pe mine mă întrebați ce înseamnă urgență? Păi eu de unde să știu?!

Polițist local: Și eu pe cine să întreb?

Primăria: Păi și eu de unde să știu?! Eu sunt femeie, nu m-a pregătit nimeni în sensul ăsta. Ce considerăm că ar putea să pună viața în pericol, să muște pe cineva...

Polițist local: Am înțeles, deci dacă pune viața în pericol, mulțumesc!

 

Ne puteți urmări și pe Google News