Evenimentul Zilei > Actualitate > Aranjamente pentru posturi călduțe aflate sub pulpana Primăriei Sectorului 6. Dezvăluiri cu repetiție
Aranjamente pentru posturi călduțe aflate sub pulpana Primăriei Sectorului 6. Dezvăluiri cu repetiție

Aranjamente pentru posturi călduțe aflate sub pulpana Primăriei Sectorului 6. Dezvăluiri cu repetiție

Posturile la stat devin din ce în ce mai râvnite. Atât de râvnite încât pe ele se bat oameni care nici măcar nu au calificările necesre, dar au intrările de care e nevoie ca să prinzi fotoliul cel moale, informează infofinanciar.ro. Cel mai recent caz implică Primăria Sectorului 6, unde, la un concurs pentru o poziție de director adjunct la Inspectoratul Școlar s-a dovedit că postul e cu dedicație. Fericitul antecâștigător avea un CV ce nu l-ar recomanda câtuși de puțin pentru un asemenea post.

De data aceasta, reporterii RomâniaTV relatează, prin intermediul unui material realizat cu camera ascunsă, cazul lui Cristi Dumitru, unul dintre foștii consilieri ai viceprimarului de sector, Alex Gâdiuță, care recent a participat la un concurs pentru a ocupa un post de director adjunct la Inspectoratul Școlar.

„Faptul care m-a determinat să renunț la acest concurs a fost faptul că grila de subiecte a examenului a fost modificată special, în sensul în care, inițial, aceasta cerea ca participanții să fie absolvenți de studii universitare de referință, această cerință s-a scos, tocmai pentru a permite participarea unei anumite persoane”, spune un alt candidat la același concurs care a decis ulterior să se retragă. Bărbatul în cauză a ales să își protejeze identitatea, declarând cele relatate sub protecția anonimatului.

Nu doar el ar fi ales să se retragă din concurs, ci toți cei care s-au arătat inițial doritori ar fi făcut același lucru în urma realizării posibilelor aranjamente: „Ce rost are să ne mai prezentăm, chiar dacă noi am învățat, chiar dacă ne-am luat concediu pentru a învăța? Evident că nimănui nu îi convine să participe la un exemen la care știi că nu vei avea rezultate!”, a adăugat martorul pentru jurnaliștii de la fața locului.

Ce spune „câștigătorul”?

Într-o discuție avută cu Cristi Dumitru, un ziarist l-a surprins, prin intermediul unei camere ascunse, pe fostul consilier spunând:

Cristi Dumitru: – „Într-adevăr, sunt înscris la un concurs și sunt destul de stresat”.

Jurnalist: – „Sunt absolut sigur că sunteți stresat, mai ales că nu aveți niciun contracandidat!”

Cristi Dumitru: – „Sunt cinci (candidați n.r.) înscriși la concurs, îmi cer scuze dacă nu știați”.

Jurnalist: – „Să vă uitați în sală să-mi ziceți și mie dacă mai vedeți pe cineva. Ați rămas singur. Este un concurs aranjat!”

După terminarea examenului, fiind singurul candidat, Cristi Dumitru a trecut primul test și urmează acum să se prezinte doar pentru testul oral.

Viceprimarului de la Sectorul 6, Alex Gâdiuță, i s-a cerut să răspundă la aceste acuzații ale jurnaliștilor, dar el a susținut declarând că: „Nu am această informație (schimbarea cerințelor pentru examen n.r.). Eu știam că erau mai mulți înscriși. Nu am participat la organizare”.

Povești cu o doamnă șefă

Anul trecut, un alt scandal, unul chiar fabuols, s-a petrecut în legătură cu Administrația Școlilor Sector 6. Primarul Ciprian Ciucu a trimis Corpul de Control la AS6 în septembrie 2021, după ce o investigație  jurnalistică a arătat că instituția a cumpărat mașini de tuns iarba la preț dublu față de media pieței.

Pe scurt, din poveste a reieșit că fosta directoare a Administrației Școlilor Sector 6, Daniela Dumitru a încheiat, vreme de cinci ani, contracte de milioane de lei cu firma fostului ei soț și cu un alt apropiat.  Tot de acolo  a luat și mașinile de tuns iarba de care este vorba un pic mai sus.

Concluziile raportului Corpului de Control arată că achizițiile făcute sub aprobarea fostei directoare AS6 s-au desfășurat fără eficiență și transparență, piața reală nu a fost consultată, iar concurența a fost restrânsă artificial. Mai mult, AS6 nu a aplicat procedura de atribuire corespunzătoare reglementată de Lege.

Astfel, Crin Eco Clean a câștigat 1.8 milioane de lei din achiziții publice aprobate de Daniela Dumitru. Firma a fost condusă de Andrei Dragoș Adrian,pe atunci viitorul soț al directoarei, până la mijlocul lui mai 2016. Dar afacerea a rămas și după această dată în familie.

Firme abonate la contracte

Firma Crin Eco Clean a fost preluată de la soțul Danielei Dumitru de Gabriel Goanță. Conform unei surse apropiate de AS6, sora lui Gabriel Goanță este nașa foste directoare a Administrației Școlilor Sector 6.

S-a mai contribuit și la prosperitatea altor firme precum:

Croma RBC Group, 53 de mii de lei: Gabriel Goanță a fost unul dintre proprietarii firmei;

Arcop International, 56 de mii de lei: proprietarul firmei, Cătălin Iordache, a deținut Croma RBC Group;

MBC Construct Prest, două milioane de lei: proprietarul firmei, Bogdan Malea, a fost asociat cu Goanță în Croma RBC Group. Bogdan Malea a negat însă că l-ar cunoaște pe Gabriel Goanță.

În cazul MBC, începând cu luna august 2021, Administrația Domeniului Public Sector 6 a început să îi plătească 11 mii de EURO pe lună pentru întreținerea Parcului Crângași.

O altă firmă, veșnic câștigătoare a fost și În doar două luni, Irigo Garden Serv a obținut aproape 300 de mii de lei de la Administrația Școlilor Sector 6 prin afaceri stabilite în spatele platformei de licitație. Serviciile livrate de Irigo Garden Serv sunt tot de amenajarea spațiilor verzi, tunsul gazonului și întreținerea aleilor.

Toate aceste lucruri ne duc la o singură întrebare: oare și astăzi se mai practică aceste lucruri prin colțurile mai puțin luminate nale  ASS6?