Gabriela Firea se pregătește de alegeri. Reacția fostului primar general în scandalul maidanezilor

Gabriela Firea se pregătește de alegeri. Reacția fostului primar general în scandalul maidanezilorGabriela Firea / Sursa foto: Inquam Photos

Fostul primar general Gabriela Firea a reacționat la cazul femeii ucise de câini în zona Lacul Morii spunând că pe vremea ei „se vedeau rezultate”. Ea a acuzat autoritățile locale că nu se implică pentru rezolvarea problemelor cânilor maidanezi și spune că sunt mai multe zone asemenea celei de la Lacul Morii. Declarațiile sale nu sunt total dezinteresate, în acest caz, dat fiind că și-a anunțat intenția de a candida pentru un nou mandat la Primăria Municipiului București.

Gabriela Firea acuză autoritățile locale de lipsă de interes în gestionarea problemelor câinilor maidanezi din București și spune că pe vremea ei lucrurile erau ținute sub control. Fostul primar general a făcut o serie de comentarii cu privire la moartea femeii care a fost sfâșiată de câini în zona Lacul Morii, în Sectorul 6.

„Terifiant! Este o dramă și ar trebui să ne îngrijoreze pe toți și pe cei care activăm. Din păcate, unii putem să facem, alții nu mai avem cum. Decât prin semnale de alarmă. Acum suntem într-un astfel de moment. Sunt și alte zone care arată similar, măsuri nu s-au luat, nu se vor lua sau pe ultima sută de metri”, a declarat Gabriela Firea.

Firea care se pregătește pentru viitoarele alegeri locale, susține că în mandatul său au existat rezultate. Ea spune că a inițiat mai multe campanii de popularizare și informare a populației în legătură cu problema câinilor maidanezi. Iar pentru aceasta se cheltuiau în jur de 23 de milioane de lei.

„Cred că am avut bugete mari pentru asta, dar care s-au văzut în rezultate. Foarte multe comandamente, împreună cu primăriile de sector, tocmai pentru a verifica toate cartierele și zonele unde puteau să existe câini abandonați. Acțiunile mergeau în următoarele direcții: campanii de informare și popularizare în vederea adopțiilor, acțiuni de sterilizare și să sesizăm dacă există însă numite cartiere câini care sunt înfometați, au anumite boli, sunt ai nimănui și pot să omoare. Eu îmi aduc aminte că au fost 23 milioane de lei. M-am uitat și pe ultimii doi ani, 17 milioane de lei”, a declarat Gabriela Firea.

Gabriela Firea acuză risipirea banilor publici

Garniela Firea spune că cetățenii care adoptă câini maidanezi sunt îndemnați să îi țină în curte și să nu le dea drumul pe stradă. Din acest motiv, susține ea, este importantă colaborarea cu populația.

„Noi discutăm să îi țină în curte, nu pe stradă, nu în cartier. De aceea este important să colaborezi cu populația. Sunt două idei – o parte din ONG care militează să nu se atingă nimeni de câine și ceilalți care spun că un câine trebuie să fie în curte nu pe stradă. Noi trebuie să avem grijă de toate aceste opinii, de oameni și de animale”, a mai spus Gabriela Firea.

Totodată, fostul primar general acuză irosirea fondurilor din bugetul ASPA și spune că, spre deosebire de ceea ce se întâmpla în mandatul său, acum nu se mai face nimic.

„Eu adresez o întrebare publică. Ce s-a întâmplat cu bugetul ASPA? Unde au mers aceste fonduri, având în vedere că pe timpul mandatului meu se vedeau rezultatele? Câinii erau adoptați sau sterilizați. Nu s-a mai făcut nimic, dar banii s-au tocat. Ce s-a făcut cu acești bani?”, a concluzionat Gabriela Firea, conform Romania TV.

Replica instituției care se ocupă de gestionarea problemei maidanezilor

Reprezentanții ASPA, instituția aflată în subordinea Primăriei Generale, care se ocupă de gestionarea problemei câinilor vagabonzi, susține că polițiile locale, dar și cea națională trebuie să verifice proprietarii care iau în adopție câini. Polițiștii trebuie să verifice dacă animalele sunt sterilizate și microcipate, dacă sunt ținute pe proprietăți private îngrădite corespunzător, pentru a nu scăpa pe domeniul public.

„În 2022, ASPA a achiziţionat pentru prima dată instrumente de capturare non-traumatice, precum cuşti-capcană pentru animale mari şi mici, plase de capturare, mănuşi profesionale anti-muşcătură. În dotarea echipajelor existau deja crose pentru contenţie şi arme cu tranchilizant. Au fost cumpărate şi cuşti noi de transport pentru câini, pe două dimensiuni, confecţionate special pentru nevoile echipajelor şi bunăstarea animalelor, precum şi echipamente de protecţie pentru angajaţi. Totodată, au fost reparate maşinile de intervenţie pentru siguranţa angajaţilor şi a animalelor”, au anunțat reprezentanții ASPA.

Bilanțul ASPA pentru anul trecut

Conform informațiilor prezentate, anul trecut, lucrătorii instituției au capturat aproximativ 1.700 de câini maidanezi. Cei mai mulți au fost ridicați de pe raza Sectorului 6.

Sectorul 6 – 381

Sectorul 5 – 358

Sectorul 2 – 285

Sectorul 4 – 268

Sectorul 3 – 238

Sectorul 1 – 150

Conform sursei citate, în ultimii doi ani au fost organizate 63 de târguri unde au fost adoptați 3.000 de câini și s-au derulat mai multe campanii de sterilizare pentru 2.000 de câini și 6.000 de pisici.