Problema gravă care apare imediat după naștere și ar trebui să-i alarmeze pe părinți. Unii bebeluși suferă de această afecțiune

Problema gravă care apare imediat după naștere și ar trebui să-i alarmeze pe părinți. Unii bebeluși suferă de această afecțiunesursa foto. EVZ

O problemă cu care se confruntă unii dintre nou-născuți are nevoie de intervenție rapidă din partea medicilor. Semnele sunt vizibile în primele zile.

Sunt copii care se nasc fără glandă tiroidă, adică suferă de hipotiroidism congenital. Problema poate să fie depistată la naștere, după cum a explicat medicul Bogdan Pascu.

„Există copii care se nasc fără glandă tiroidă, adică suferă de hipotiroidism congenital. Se poate depista la naştere. De obicei apare prin două mecanisme majore, fie prin disgenezie, adică glanda tiroidă nu se formează în timpul vieţii intrauterine sau dishormonogeneza, adica glanda tiroidă nu reuşeşte să secrete din varii motive”, a afirmat specialistul, la Antena 3.

Problemă cu glanda tiroidă pentru unii nou născuți

„În ceea ce priveşte formarea, aceasta are o slabă legătură cu mama, mai mult se produce un efect în timpul formării glandei tiroide, însă capacitatea glandei tiroide de a secreta hormoni, are de multe ori şi cauze genetice.

Practic, la naştere, se face o înţepătură în călcâi şi se ia un spot de sânge şi mai departe se recoltează TSH ultrasensibil cu ajutorul căruia depistăm majoritatea cazurilor de hipotiroidism congenital.

Acest screening constă în două etape. Depistarea şi contactarea părinţilor. De multe ori există un fel de scurtcircuit în acest proces. Afecţiunea este perfect tratabilă, pentru că noi venim cu substituirea hormonală perfectă, însă poate avea urmări grave dacă nu este tratată repede”, a mai spus doctorul Bogdan Pascu pentru sursa citată.

În fața acestei probleme, trebuie să se acționeze foarte repede, pentru a fi început un tratament. „Urmările sunt extrem de grave dacă nu se instituie tratament cât mai devreme. Tulburările neurologice pe care le dă această deprivare de hormoni tiroidieni poate avea consecinţe grave asupra copilului. Practic, acesta nu mai are achiziţii nici motorii, nici cognitive.

„Tratamentul este unul de substituire”

Un copil de un an care nu primeşte tratament pentru două, trei luni de la naştere, poate avea o vârstă neurologică de 4-5 luni. De cele mai multe ori, acest copil nu se poate integra în societate.

Tratamentul este unul de subtituire pentru toată viaţa. Partea bună este că odată tratat, evoluţia copilului este una normală”, a mai explicat medicul.

În ceea ce privește semnele, ele pot fi văzute cu ușurință. „Un copil cu hipertiroidism congenital este un copil cu un icter prelungit, cu nişte trăsături faciale şterse, apetit scăzut, cu constipaţie, limba este foarte mare, cu hernie ombilicală. Sunt multe semne, însă cel mai uşor de observat este că cel mic nu ia în greutate”

Ne puteți urmări și pe Google News