La toamna, Federatia Romana de Fotbal urmeaza sa scoata la licitatie drepturile TV pentru transmiterea meciurilor disputate de tricolori.
Microbistii s-au obisnuit sa urmareasca meciurile fotbalistilor tricolori in direct la Televiziunea Romana, iar pe Cristian Topescu si, mai apoi, pe Emil Gradinescu sa-i identifice usor si sa le acorde titlul onorific de „comentatorii echipei nationale”.
Federatia Romana de Fotbal se gandeste insa serios sa modifice, peste doar cateva luni, actualele reguli. Astfel, federatia planuieste sa scoata la licitatie drepturile TV pentru transmiterea partidelor disputate de tricolori. Contractul dintre TVR si FRF expira in toamna acestui an, iar postul public nu va mai obtine „din oficiu” acest privilegiu.
„Sponsorii sunt interesati de orasele mari”
De-a lungul timpului, TVR a detinut monopolul in privinta drepturilor de transmisie a partidelor disputate de echipa nationala, in baza faptului ca „programele se prind peste tot, inclusiv la tara”. Posturile private s-au dezvoltat si, la capitolul arie de acoperire, sunt pe cale sa ajunga din urma postul public.
„Chiar daca nu suntem obligati, vom organiza o negociere cu mai multe posturi de televiziune. Acum nu mai sta in picioare explicatia ca numai TVR ajunge in sate si comune. In plus, sponsorii federatiei sunt interesati de orasele mari. Si alte statii se prind in toata tara. Ne intereseaza oferta postului care va promova cel mai bine nationala. Vom lua in calcul cea mai buna oferta. N-am de ce sa ma plang referitor la parteneriatul cu TVR, fiindca postul public a fost si este un partener serios”, ne-a declarat ieri Ionut Lupescu, director general la FRF.
In cursa pentru a pune mana pe meciurile nationalei intra „maximum patru posturi”, dupa cum a precizat Lupescu. Celor de la TVR li se vor adauga, cu siguranta, „greii” Pro TV si Antena 1. Lupescu nu crede ca statiile mici, precum „garsoniera” OTV si canalul de nisa Realitatea TV, au sanse de succes in aceasta cursa. Drepturile de televizare a meciurilor sustinute de echipa nationala in strainatate sunt detinute de firma elvetiana Infront, care va negocia, la randul ei, cu posturile TV interesate.
Nationala si-a stabilit asta-toamna un program garnisit cu meciuri amicale de cinci stele. Anul trecut am infruntat Spania, pe 7 februarie urmeaza sa aiba loc jocul cu Italia, campioana lumii, iar la rand sta Germania, „bronzul” ultimei Cupe Mondiale. Aceste supermeciuri au avut sau vor avea loc in deplasare.
„Federatia era pe minus”
Masurile luate de Lupescu au avut ca scop umplerea vistieriei de la „Casa Fotbalului”. Scoterea la licitatie a drepturilor de transmisie a meciurilor jucate de nationala se inscrie pe aceasta linie.
„Eram pe minus cu banii, cand am venit eu la federatie. Deficitul era de circa o jumatate de milion de euro. Din reteta meciurilor, la care s-au adaugat sponsorizari, am reusit sa echilibram balanta si sa ajungem chiar pe plus. Si din anumite drepturi de transmisie am obtinut bani frumosi. Spania ne-a platit ca sa jucam cu ea. Si Germania ne va da bani. In urma turneului din America am obtinut 420.000 de dolari. FRF a avut un profit de 400.000 de euro in 2006. Si nu e putin lucru. Federatia are aproape 150 de angajati. E un mic minister. Nu e usor de condus. Echipa nationala reprezinta doar 20 la suta din FRF”, isi prezinta Lupescu realizarile.
„Nu pot duce Olandala Piatra-Neamt”
Oficialul FRF ar fi dorit ca meciul de pe teren propriu cu Olanda, din ac-tualele preliminarii, sa se dispute pe stadionul „National” din Complexul Lia Manoliu. Numai ca Primaria Capitalei a decis ca arena sa fie demolata in aceasta primavara.
„Cu Luxemburg putem juca la Piatra-Neamt, insa nu pot duce Olanda acolo. Orasele care pot gazdui meciurile mari ale nationalei sunt Bucuresti, Timisoara si Constanta. Am fost dezamagit, la jocul cu Belarus, de atitudinea spectatorilor veniti in Ghencea si care strigau pentru Steaua si Rapid... Daca nu s-ar darama stadionul „National”, am juca acolo”.
Precedent
Nationala „s-a auzit” la un radio de cartier
Daca drepturile de transmisie TV vor ajunge la o statie privata, n-ar fi prima oara cand Ionut Lupescu ar iesi din canoanele impuse de-a lungul timpului la federatie. In urma cu un an, Lupescu a luat o decizie care mai apoi s-a dovedit o „haiducie”: a decis ca meciurile din Divizia B, care faceau audienta la statiile locale ale Radioului national, sa ajunga la un post de cartier.
Tot anul trecut, „Neamtul” a comis o alta eroare manageriala: a refuzat reinnoirea contractului cu postul public de radio si a oferit drepturile de transmisie a partidelor disputate de tricolori unui radio de cartier din Bucuresti, „Total Sport FM”, care in prezent nu mai emite. Invocand oferta financiara mai buna cu cateva zeci de mii de euro venita din partea amintitului canal media, tanarul oficial de la „Casa Fotbalului” a decis sa nu prelungeasca intelegerea cu SRR. „Neamtul” a avut emisiune la „Sport Total”, iar mai multe voci au sustinut ca fostul international ar fi unul dintre actionari, lucru care n-a fost insa dovedit.
Reactii
Granzii, dispusi sa negocieze
Pro TV si Antena 1, posturi private care fac legea pe piata televiziunilor, nu se feresc sa infrunte in negocieri directe colosul TVR. Prin vocea lui Costi Mocanu, postul din Pache Protopopescu a anuntat ieri: „Bineinteles ca postul Pro TV e interesat. Trebuie insa ca si federatia sa ia in calcul nu doar banii, ci si alte avantaje care i se pot oferi (sponsorship, expunere, new media). Daca va intelege ca are mai multe de vandut decat „n partide inmultite cu 90 de minute”, federatia va castiga mai mult decat asteapta”.
Adrian Dumitrescu, director la Departamentul Sport de la Antena 1, ne-a declarat: „Suntem interesati sa cumparam drepturile de transmisie, avand in vedere potentialul de audienta. Traim in epoca marketingului, iar sponsorii tintesc publicul din zona urbana”.