PRM şi PNG, înghiţite de valul PDL

PRM şi PNG, înghiţite de valul PDL

Politologul Bogdan Teodorescu a explicat pentru evz.ro ce timp de naţionalism au cele două partide, respectiv PRM şi PNG, precum şi motivele pentru care Vadim şi Becali au fost marii perdanţi ai alegerilor parlamentare uninominale de duminică.

Mai mult, specialistul a spus că românii sunt naţionalişti, însă, ei nu s-au simţit reprezentaţi de naţionalismul lui Corneliu Vadim Tudor şi de ideile lui Gigi Becali.

"PRM are un naţionalism de tip radical, cu accente de xenofobie şi de antisemitism. Construit, oarecum, pe varianta naţional-comunismului practicat de Ceuşescu, mai ales după 1968. PNG are un naţionalism de sorginte ortodoxă, mai degrabă vag interbelic, cu vagi rezonanţe legionare, dar nu foarte serioase din acest punct de vedere. Deci, în timp ce primul partid a avut ideologia centrată pe naţionalism şi principalul său atu a fost dezvoltarea ideilor naţionale pe o perioadă în care celelalte partide se reţineau să o facă, PNG nu s-a bazat foarte tare pe această doctrină naţionalistă", a precizat Bogdan Teodorescu. De asemenea, politologul ne-a declarat că partidul condus de Gigi Becali nu poate fi considerat naţionalist deoarece "nu aşa a intrat în conştiinţa publică". "Şeful PNG a avut, mai degrabă, scăpări în direcţia asta. Deci PNG nu a fost construit pe doctrina naţionalistă, nici de sorginte ortodoxă, nici de altă natură. Din când în cand a avut rabufniri naţionaliste. Nu poate fi considerat PNG-ul partid naţionalist pentru că nu aşa a intrat în conştiinţa publică", a explicat Teodorescu.

"Au avut puţini candidaţi de valoare" Referitor la cauzele care au dus la obţinerea unui scor electoral care nu le permite intrarea în Parlament, politologul contactat de noi a spus că în cazul ambelor partide a fost vorba de o organizare foarte slabă a structurilor politice din spatele liderului locomotivă. Mai mult, Bogdan Teodorescu a precizat că, în cadrul votului uninominal, cele două partide au avut puţini candidaţi de valoare. "Motivele sunt complexe şi diferite. În ambele cazuri, avem de a face cu o foarte slabă organizare a structurilor politice din spatele liderului locomotivă. Atât Vadim, cât şi Gigi Becali au fost oameni care atrăgeau voturi, oameni care aveau notorietăţi foarte mari, făceau gesturi publice extrem de vizibile, care îi menţineau în centrul atenţiei populare. Problema este că ei nu au dezvoltat structuri teritoriale care să poată să susţină la nivel naţional acest tip de demers de la centru. În cadrul votului uninominal, ei au avut foarte puţini candidaţi de valoare. Au avut candidaţi puţini cunoscuţi sau fără acoperire teritorială. În acest mod s-au pierdut alegerile", a precizat politologul.

"Românii au elemente naţionaliste" În contextul în care se tot vehiculează ideea conform căreia românii nu mai sunt naţionalişti, specialistul a negat acest lucru. Bogdan Teodorescu a declarat că cetăţenii sunt naţionalişti, dar nu se mai simt reprezentaţi de naţionalismul lui Vadim şi de ideile naţionaliste ale lui Becali. "Românii au şi vor avea, în continuare, elemente naţionaliste, însă, la acest moment românii nu s-au mai simţit reprezentaţi de naţionalismul lui Vadim şi de ideile naţionaliste ale lui Gigi Becali. Un lider politic răspunde unor necesităţi ale unei comunităţi. După toate aparenţele, tendinţa atât a lui Gigi Becali, cât şi a lui Vadim Tudor de a îl susţine pe Traian Băsescu, în detrimentul altor candidaţi şi în detrimentul propriilor doctrine a dus la o concluzie simplă: Dacă aceşti oameni îl susţin pe Traian Băsescu, pe unul mai popular şi mai puternic decât ei, înseamnă că Traian Băsescu umple golul lăsat de ei sau transmite mesajele şi acoperă nevoile pe care şi ei ar trebui să le acopere.  În acel moment, lumea s-a orientat spre acel electorat", susţine politologul. În final, Bogdan Teodorescu ne-a precizat că "o bună parte din electorii PRM s-au dus spre alt partid, tocmai datorită jocului pe care Vadim l-a făcut în sprijinul lui Traian Băsescu.  "Se poate afirma că cele două partide au fost înghiţite de valul partidului mare care s-a concentrat în jurul lui Traian Băsescu", a explicat specialistul. 

CITIŢI ŞI:

Interviu cu seniorul PRM, Lucian Bolcaş

Sunt românii naţionalişti?

Ne puteți urmări și pe Google News