"Printre randuri", expozitie-manifest la TNB

In holul Salii Amfiteatru a Teatrului National Bucuresti (TNB), mai este deschisa, pana pe 19 ianuarie, expozitia-document „Printre randuri”.

Expozitia este realizata de istoricul maghiar Andrea Varga, in urma indelungatelor cercetari personale in arhivele romanesti, si se ocupa de ecoul Revolutiei maghiare din 1956 in rezistenta anticomunista de la noi din tara (singurul moment in care impotrivirea fata de sistemul impus de ocupantii sovietici a avut acoperire nationala).

Documente, fotografii si marturii inedite, ca si ziare si filme de epoca sunt imbinate intr-un mod atractiv si original, intr-o expozitie care a fost itinerata in toamna anului trecut in alte noua orase din tara, iar in 2006 a fost prezentata in Ungaria si la Bucuresti. Modalitatea de prezentare aleasa de cercetatoare are ca scop sensibilizarea generatiilor tinere, care s-au dovedit, pe tot parcursul expozitiei, cele mai receptive la subiectul propus si mesajul continut.

Totodata, expozitia realizata de Andrea Varga este un manifest pentru casarea sentintelor politice din perioada 1945-1964, Romania fiind singura tara in care acest act reparator de justitie nu s-a produs.

Ne puteți urmări și pe Google News

Justetea demersului tanarului istoric a fost confirmata la vernisajul de luna trecuta, cand cei prezenti au asistat la un moment emotionant: intalnirea cu fiica lui Ioan Faliboga (liderul unei grupari anticomuniste din acea vreme, una dintre figurile centrale ale expozitiei „Printre randuri”) si ginerele acestuia, la randul sau luptator in rezistenta armata romaneasca.

Dupa unele pareri ale celor care au vizitat expozitia, aceasta rivalizeaza cu Muzeul Terorii din Budapesta si alte institutii similare si ar trebui sa beneficieze de un spatiu de expunere permanent in Bucuresti.