”Prințesa” a făcut ravagii. O ieșeancă neștiutoare de carte a înșelat statul cu jumătate de milion de euro

”Prințesa” a făcut ravagii. O ieșeancă neștiutoare de carte a înșelat statul cu jumătate de milion de euro sursa: Arhiva EVZ

Pentru evaziune fiscală, o ieşeancă a primit o sentinţă dură. Ea a fost condamnată la 9 ani de închisoare. În urma activității sale infracționale, bugetul statului a fost păgubit cu o jumătate de milion de euro.

În 2013, Ortansa Stănescu a preluat Zorzo Prinţesa SRL, o firmă de comerţ cu amănuntul înfiinţată în Suceava în 2005 şi mutată la Grajduri, Iași, în 2012. Conform propriilor declaraţii, urma să folosească firma pentru achiziţii de fier vechi şi pentru acoperirea celor care se ocupă cu recuperarea de deşeuri metalice. Dacă erau opriţi de poliţie, urmau să prezinte documentele societăţii, părând astfel că efectuează transporturi în beneficiul acesteia. Evident, ei urmau să beneficieze de o acoperire legală contra cost. Nu această activitate a adus-o însă pe Ortansa Stănescu în faţa judecătorilor.

Un control fiscal încrucişat a evidenţiat în contabilitatea unei firme achiziţii de fragmente de aur şi bijuterii uzate făcute de la Zorzo Prinţesa SRL, iar Stănescu a fost chemată la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice cu actele contabile ale societăţii. Printre acestea se aflau şi patru facturi conform cărora societatea acesteia cumpărase două transformatoare electrice, 1.000 de curele auto, plasă sudată, carton şi fier beton în valoare totală de 900.000 lei. Marfa nu fusese plătită şi nici nu se găsea în fizic la societate. Controlul a fost extins, identificându-se şi alte achiziţii de valoare mare, în condiţiile în care societatea nu avea nici mijloace de transport auto, nici depozit şi nici măcar angajaţi. În cauză a fost calculat un prejudiciu adus bugetului de stat de 2,3 milioane lei, reprezentând TVA dedus şi impozit pe profit neachitat.

Femeia a declarat că nu s-a ocupat propriu-zis de firmă, întrucât nu ştie carte

În timpul procesului, Ortansa Stănescu a precizat că nu s-a ocupat propriu-zis de firmă, întrucât nu ştie carte. De activitatea societăţii se ocupa contabila, aceasta neavând nici contract de muncă şi nici contract de prestări servicii. Stănescu a mai afirmat că i se falsificase ştampila şi că au fost depuse declaraţii în numele său, declaraţii despre care nu ştia nimic. Cele patru facturi fiscale de la care plecase ancheta îi erau necunoscute. Această apărare a fost însă respinsă de judecători.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Din relaţiile comunicate de către Oficiul Registrului Comerţului nu rezultă că inculpata ar fi împuternicit în mod legal vreo persoană să se ocupe de administrarea societăţii Zorzo Prinţesa SRL, motiv pentru care nu pot fi primite apărările inculpatei cu privire la faptul că contabila societăţii este cea care întocmea documentele, că inculpata nu ştia despre ce documente este vorba, că nu le citea pentru că nu ştie să citească”, au precizat aceştia.

Pentru activitatea firmei în cele 6 luni vizate de controlul fiscal a fost considerată responsabilă administratoarea societăţii, pe atunci în vârstă de 23 de ani. Legea permite ca evazionistul să nu mai fie pedepsit dacă acoperă în întregime prejudiciul produs, majorat cu 20%. Ortansa Stănescu nu s-a prevalat însă de acest drept şi nici nu a solicitat vreun termen pentru acoperirea prejudiciului. De asemenea, ea nu a solicitat să fie judecată în procedură simplificată, recunoscându-şi fapta. În aceste condiţii, ea a fost condamnată la 9 ani de închisoare. Femeia a declarat apel, acesta urmând să fie judecat la sfârşitul lunii februarie, scrie ziaruldeiasi.ro.