Prinderea Fugarului Sebastian Ghiță curge în favoarea PSD | ROMANIA LUI CRISTOIU
- Ion Cristoiu
- 18 aprilie 2017, 21:00
Reţinerii lui Sebastian Ghiţă la Belgrad, devenită, vineri, 14 aprilie 2017, reţinere mai întîi şi capturare mai apoi, dînd curs năravului presei noastre de supralicitare a fleacului, i s-au găsit imediat numeroase semnificaţii. Chiar dacă atmosfera de carte poştală tipărită de BOR care a fost şi va fi Sărbătoarea Paştelui a pus la grea încercare mintea limpede a cetăţenilor, totuşi, aceste semnificaţii au fost expuse pe site-uri şi la televiziunile de ştiri.
Mai toate pot fi așezate sub întrebarea mult îndrăgită de presa noastră dependentă mortal de cantitatea de clickuri:
Cine tremură după capturarea lui Sebastian Ghiţă?
Spre deosebire de alte numeroase fapte din ultimii ani, deşi răsunătoare, reţinerea fugarului Sebastian Ghiţă n-a beneficiat de semnificări politice şi, lucru chiar ciudat, n-a fost temei de polemici între partide, între Putere şi Opoziţie sau măcar între galeriile de chibiţi din presă.
Eu însă cred că, deşi mult mai puţin politizat ca altădată, evenimentul a avut măcar implicaţii politice în România de după alegerile din 2016. Vineri spre sîmbătă postam pe cristoiublog. ro între alte gînduri provocate de anunţul MAI şi acesta:
„N-a remarcat nimeni pînă acum. Aşa-zisa capturare a lui Sebastian Ghiţă curge în favoarea ministerului de Interne PSD-ist, a ministrei Carmen Dan şi prin asta a guvernului PSD-ALDE. Iată – se va spune – ministerul a reuşit să-l captureze pe celebrul fugar, fără angajamentele publice ale preşedintelui, fără celulă de criză condusă de SRI, fără tărăboi mediatic. De la fuga lui Ghiţă Codruţa Kovesi a ţinut să folosească faptul că fugarul nu era prins printr-o campanie de sugerare perversă că ministerul de Interne, condus de o PSD-istă, se face că-l caută.
Prin anunţul privind prinderea prezentată drept capturare, Carmen Dan i-a dat şah Codruţei Kovesi.”
Prea marea apropiere de moment, instalarea iminentă a cîntărilor popeşti pe nas în întreaga presă au făcut să nu mă pot explica vineri noaptea. O fac acum.
Deşi lider al PRU, teoretic formaţiune adversară a PSD şi amic deal lui Victor Ponta, practic concurent al lui Liviu Dragnea, Sebastian Ghiţă a trecut, pe parcursul lui 2016, anul dosarelor emise de DNA Ploieşti în cascadă, drept un om al PSD. La această impresie a contribuit şi orientarea pregnant anti-Guvernul tehnocrat a României Tv, post aparţinînd lui Sebastian Ghiţă, unul dintre ultimii moguli din România postdecembristă.
Sebastian Ghiţă a dispărut în noaptea de luni, 19 decembrie 2016 spre marţi, 20 decembrie 2016.
În astfel de cazuri sunt căutaţi imediat responsabilii de afacere, de regulă, printre factorii politici. Fuga lui Sebastian Ghiţă s-a nimerit însă în plină perioadă de trecere de la o guvernare la alta. Desigur, la Ministerul de interne se afla un tehnocrat. Iminenţa formării unui nou Guvern, absenţa unor măsuri de supraveghere legală, atmosfera, şi ea de carte poştală semănătoristă, a Crăciunului, au împins în plan secund polemicile legate de întrebarea Cine e de vină?
Cu toate acestea, mai ales după prima casetă difuzată (în seara lui 28 decembrie 2016) s-a adîncit pe scena publică ipostaza lui Sebastian Ghiţă de om al PSD. Mai ales că în prima dezvăluire, Sebastian Ghiţă l-a înfăţişat pe Liviu Dragnea drept victimă a DNA-ului, „instrumentul folosit de mai marii zilei şi de către interesele străine pentru a zdrobi votul românilor”.
Investirea Guvernului PSD-ALDE pe 4 ianuarie 2017 a adus la Ministerul de Interne un lider PSD - Carmen Dan - persoană înfăţişată de toată presa drept unul dintre instrumentele oarbe ale lui Liviu Dragnea. După fuga lui Sebastian Ghiţă s-a ivit în spaţiul public o nouă chestiune palpitantă:
Prinderea Fugarului.
Indiscutabil, din clipa formării noului Guvern responsabilitatea actului a revenit Ministerului de Interne condus de Carmen Dan. Deşi Ministerul de Interne nu era sub autoritatea PSD în clipa fugii, Laura Codruţa Kovesi a declanşat, începînd cu 9 ianuarie 2017, o campanie menită a sugera că Ministerul de Interne PSD l-a lăsat să scape pe Sebastian Ghiţă şi, mai mult, că nu întreprinde nimic ca să-l prindă. Pe 9 ianuarie 2017, Codruţa Kovesi declara:
„În acest dosar noi am dispus măsura controlului judiciar şi am instituit obligaţia de a nu părăsi ţara. Totodată, am dispus efectuarea unei supravegheri operative, pe care dumneavoastră ştiţi că se numeşte filaj, către Poliţia Română. (...) Toate aceste măsuri trebuiau implementate şi aduse la îndeplinire de către structurile Ministerului de Interne. Cred că răspunsul în acest moment trebuie să îl dea Ministerul de Interne – cum a reuşit să scape de filaj, cum a reuşit să se ascundă”.
Desigur, prin Minister de Interne se înţelegea Ministerul din 21 decembrie 2016.
Şefa DNA a evitat să se pronunţe pînă pe 9 ianuarie 2017, la 5 zile de la instalarea Guvernului PSD-ALDE, asupra responsabilităţii pentru fuga lui Sebastian Ghiţă. La 9 ianuarie 2017, prin Minister de Interne se înţelegea însă Ministerul PSD-ist. Acuzaţiile au fost reluate şi în 17 ianuarie 2017 Şi de data asta, profitînd de faptul că reporterul Digi Tv, televiziunea Binomului SRI-DNA, nu i-a atras atenţia că-i vorba de ministerul de pe vremea lui Dacian Cioloş, Codruţa Kovesi a continuat campania de acuzare a PSD în chestiunea Sebastian Ghiţă:
„Înainte de dispariţia acestuia, procurorii de la Serviciul Teritorial Ploieşti (...) au dispus anumite măsuri de supraveghere operativă, ceea ce în limbajul obişnuit se numeşte filaj. După decizia Curţii Constituţionale (...), această activitate a fost pusă în aplicare cu structurile Ministerului de Interne. În mod cu totul surprinzător (...), am fost anunţaţi că inculpatul Sebastian Ghiţă a dispărut. Cel puţin de cînd conduc DNA, este pentru prima dată cînd un inculpat care este pe această măsură a filajului dispare aşa, pur şi simplu, şi nu mai poate fi găsit. (...)
Asta ar fi una dintre probleme, a dispărut de sub filaj. Dar o altă problemă, care mie mi se pare gravă, este aceea că persoanele care executau această activitate nu au informat de îndată procurorul cu privire la dispariţia lui Sebastian Ghiţă. Această dispariţie a fost raportată procurorului abia a doua zi, după-amiază. (...) Foarte multe ore, cred că 16 ore. (...) O să vedem dacă este ilegal sau nu, cred că în primul rînd Poliţia Română trebuie să răspundă la această întrebare. (...) Şi-au făcut treaba şi Ghiţă a dispărut.”
Codruţa Kovesi a fost vîrful de lance al campaniei de acuzare a Ministerului de Interne PSD că a favorizat fuga lui Sebastian Ghiţă şi că, acum, doar se face că-l prinde. Presa Binomului SRI-DNA a declanşat o campanie de intoxicări menite a sugera că Sebastian Ghiţă nu numai că dinandins nu era găsit, dar mai mult, că e în strînsă legătură cu liderii PSD.
Intensitatea campaniei a făcut-o pe Carmen Dan să reacţioneze pe 10 aprilie 2017, într-un interviu la Antena 3:
„Doamna Kovesi ştie foarte bine ce trebuie să ştie despre acel dosar şi nu ştiu de ce tot direcţionează către Poliţie. Poliţiştii nu fac verificări în dosar fără să ştie procurorul. Poliţia nu acţionează independent în acest dosar. Procurorul este cel care dispune măsurile. (...)
Cred că ar trebui s-o întrebăm pe doamna procuror-şef de ce face aceste afirmaţii. Eu vă spun că în calitate de ministru nu am acces la dosarul penal care este instrumentat de procuror. Dînsa, însă, cred că poate obţine toate informaţiile pe care, potrivit competenţelor, le poate pune la dispoziţie procurorul de caz. El este cel care dispune măsuri pentru poliţiştii care lucrează în dosar şi asta ştie doamna procuror şef foarte bine”. Vineri, 15 aprilie 2017, a venit anunţul prinderii lui Sebastian Ghiţă. Deşi n-a făcut tărăboi pe seama victoriei, Carmen Dan a profitat de moment pentru o straşnică expunere mediatică.
Prinderea Fugarului Sebastian Ghiţă curge în favoarea PSD.
Nu numai pentru că Ministerul de Interne a dovedit că s-a ocupat de prindere, dar şi pentru că, acum, întreaga presă vede în momentul de la Belgrad un nou impuls dat dezvăluirilor menite a o prăbuşi pe Codruţa Kovesi, duşmanca PSD.